latinica  ћирилица
11/09/2019 |  17:39 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Бања Врућица обиљежила вијек постојања (ФОТО)

У Здравствено-туристичком центру Бања Врућица у Теслићу одржана је Свечана академија поводом стотину година рада ове бање.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Здравствено-туристички центар Бања Врућица, који биљежи позитивне резултате, запошљава 400 људи, редовно извршава обавезе према радницима и држави, представља позитиван примјер приватизације и треба га унапређивати.

Богданић и Цвијановићева (Фото: РТРС)

Она је нагласила да је Бања Врућица примјер како институције и приватни сектор могу добро заједно функционисати.

Цвијановићева је истакла да је Бања Врућица на европском тржишту и може ићи раме уз раме и са неким много већим бањским центрима, који су деценијама уживали неку другу врсту подршке или су на развијенијим просторима.

- Обиљежавамо вијек постојање овако важног ресурса и поносна сам на све што је овдје урађено, знајући да је посебно за вријеме рата и након рата овдје било и девастирано подручје. Требало је много уложити, одређени ресурси су изгубљени, потенцијали и капацитети људи су биле негдје другдје, није се могло пословати адекватно - изјавила је Цвијановићева и додала да је требало све то реновирати и напревити модерно здање.

Она је нагласила да је Бања Врућица ресурс и Теслића и Републике Српске, а у неком претходном периоду била је ресурс цијеле бивше Југославије.

Истакла да је поносна на напоре које заједно у широком луку чине грађани Српске и институције.

- Сви ми заједно чинимо један велики корпус и сигурна сам да ћемо успјети на том путу зато што, осим љубави коју осјећамо за послове које радимо и добробит за наше друштво, свјесни смо да уколико нисмо заједно, онда ту нема правих резултата - рекла је она.

Цвијановићева је поручила да жели да ова бања буде успјешна, као и цијела Република Српска.

Цвијановићева и Богданић (Фото: РТРС)

Директор здравствено-туристичког центра Бања Врућица Драган Богданић поручио је вечерас да ће се наставити са активностима како би се унаприједили капацитети ове установе, која пружа прије свега медицинску рехабилитацију, али је и центар за одмор и рекреацију.

Он је нагласио да је Бања развила и туризам и угоститељство и да те услуге користе сада људи из региона и Европе.

Он је захвалио за добру подршку коју је Бања имала од републичке власти, посебно у протеклих десет-двадесет година, као и запосленима у Бањи и корисницима ове установе на указаном повјерењу.

Он је честитао јубилеј свим запосленим у Бањи и захвалио окупљенима који су дошли да заједно обиљеже овај догађај.

Бања Врућица обиљежава вијек постојања (Фото: РТРС)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Здравствено-туристички центар Бања Врућица у Теслићу остварује 23 одсто укупних ноћења у Српској и представља примјер добре приватизације државног капитала.

Вишковић, који присуствује свечаној академији поводом 100 година Здравствено-туристичког центра Бања Врућица, рекао је новинарима да је тај јубилеј велики догађај не само за овај центар, већ и за Теслић.

- Оно што је најважније за Републику Српску и за овај здравствено-туристички центар јесте да је ово примјер успјешне приватизације, да имамо више од 400 запослених, а оно што Влада посебно поздравља, јесте да је менаџмент ове установе својим запосленим исплаћује и 13. плату - нагласио је Вишковић.

Вишковић и Богданић (Фото: РТРС)

У години славља, радницима Здравствено-туристичког центра Бања Врућица повећана је плата за 12 одсто.

На Свечаној академији уручене су и захвалнице.

Захвалницу је у име Удружења пензионера Републике Српске примио предсједник Раде Ракуљ.

Између осталих, захвалница је у име Савеза рачуновођа и ревизора уручена предсједнику Управног одбора Драгану Микеревићу, у име Синдиката Електропривреде Републике Српске предсједнику Зорану Мићановићу, Концерна Аграм - члану Управе Дамиру Зорићу, Удружења банака БиХ директору Бериславу Култеу, те у име Фонда пензијско-инвалидског осигурања директору Младену Милићу.

Предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Српске Радовану Вишковићу. директор Здравствено-туристичког центра Драган Богданић уручио је захвалнице за допринос развоју Бање Врућице.

Цвијановићева је одликовала Бању Врућицу Орденом Његоша првог реда поводом јубилеја ове установе и заслуга и доприноса у послијератном периоду у области здравства.

Аутор Монографије "Бања Врућица - Вијек у служби здравља" Бојан Стојнић навео је да је 1925. године током каптаже бањских извора пронађен златник и огрлица из римског периода.

Бања Врућица обиљежава вијек постојања (Фото: РТРС)

Данас је Бања у златном периоду. Рекордна посјећеност, савремена опрема, стручни љекари, кабинети и услуге - сврстали су је на чело бањског туризма у региону.

У корак с модерним технологијама и Бања се модернизује. Један од начина боље комуникације с посјетиоцима и туристима су и вибер стикери с мотивима бање, који ће од сутра бити доступни.

Извор: РТРС/СРНА