latinica  ћирилица
11/09/2019 |  18:00 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Суд БиХ одгодио наплату 30 милиона КМ дуга, који УИО треба да исплати Српској

Правобранилаштво Републике Српске поднијеће жалбу на одлуку Суда БиХ којом се четврти пут одгађа принудна наплата дуга од око 30 милиона марака, који Управа за индиректно опорезивање БиХ треба да исплати Републици Српској, због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину. Због незаконитог поступања судије у овом предмету, Правобранилаштво је поднијело и пријаву Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Најновијом одлуком Суда БиХ, принудна наплата око 30 милиона марака одгођена је најкасније до 11. марта наредне године. У Правобранилаштву РС кажу да је оваква одлука незаконита, јер је извршни потупак правоснажно окончан, одбачена је апелација Управе за индиреткно опорезивање и више нема правих лијекова којима би Српској била оспорена исплата наведеног износа.

- Суд БиХ оваквом одлуком покушава нанијети штету Републици Српској. Напомињемо да је неспровођење правоснажног судског акта питање одговорноасти и то треба знати - рекао је Миломир Говедарица правобранилац Републике Српске.

Из Управе за индикретно опорезивање БиХ, не споре судску одлуку о исплати 30 милиона марака Републици Српској, али су затражили да се пронађе нови начин исплате. Затражили су да та средства, умјесто са јединственог рачуна УИО, буду исплаћена из Трезора БиХ.

- Из разлога што је до сада скинуто 4,6 милиона КМ са рачуна УИО и то је створило огромне проблеме у законитом раду управе. Наиме новац је скинут са депозитних рачуна, гдје је новац грађана, правних и физичких лица, који су депозите полагали у смислу осигурања дуга у царинском поступку - истакао је Ратко Ковачевић, портпраол Управе за индиректно опорезивање.  

Због овога би се Управа за индиреткно опорезивање могла суочити и са стотинама тужби правних и физичких лица, каже Ковачевић. Осим тога, ако би се новац скидао са уплатних рачуна јавних прихода по онову индиреткних пореза, то би значило да се дуг Српској исплаћује и из њених властитих средстава, односно оних 32,19 одсто, који јој се сада исплаћују. Са друге стране из Правобранилштва Српске поручују да ће наставити активности на принудној наплати дуга и да се новим одгађањем, само повећава износ затезне камате. Подсјећамо, Суд БиХ у мају 2015. године донио је пресуду којом је УИО обавезана да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину, а у међувремену је тај дуг нарастао на скоро 30 милиона.