latinica  ћирилица
11/09/2019 |  18:08 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Китаровићева критиковала Пуповца

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић послала је предсједнику Самосталне демократске српске странке Милораду Пуповцу писмо у којем је навела да пажљиво прати његове јавне иступе, у којима, како је оцијенила, "на потпуно непримјерен, неприхватљив и злонамјеран начин критикује Хрватску".
Колинда Грабар Китаровић - Фото: AFP
Колинда Грабар КитаровићФото: AFP

Из кабинета хрватског предсједника саопштено је да је Китаровићева са жаљењем закључила да Пуповац није пажљиво прочитао њено писмо из 2016. године, те га је поновила.

Китаровићева је у допису Пуповцу који је приложила уз писмо из 2016. године навела да то чини и због десетак хиљада припадника српске националности, који су "бранећи своју домовину Хрватску од великосрпских агресора", потврдили патриотизам.

- Потврдили су домољубље и никада га нису нарушили моралним патронизирањем, а посебно не политичким уцјењивањем, иако имају право и обавезу као држављани Хрватске указивати на потенцијалне аномалије које су, нажалост, саставни дио одрастања сваког друштва, али не у мјери како би неки жељели приказати и тиме наштетити држави у којој живе - сматра Китаровићева.

У писму из 2016. године којим Китаровићева одговара Пуповцу, наводи се, између осталог, да је сагласна с њим да је у Хрватској порасла нетрпељивост, али да тај процес није почео након формирања и избора нове Владе, него много раније.

- Нажалост, у тој реторици се истрајава, па предсједник сада водеће опозиционе странке у Хрватској истиче дрскост и безобразлук као наводно једини језик који `неки` разумију, и обећава `показаћемо им што је пакао`. Стога је неизбјежно упитати се нису ли и Ваша лична негативна искустава бар дјелимично посљедица таквог вишегодишњег, намјерног или ненамјерног, стварања идеолошких напетости? - навела је она.

Подсјећајући да је Пуповац у свом писму поменуо као жртве пријетње и излива говора мржње више јавних личности и организација, Китаровићева је осудила такве поступке, али и указала да међу тим особама има и оних који својим јавним дјеловањем "годинама провоцирају, иритирају, па и вријеђају највећи дио хрватске јавности, неистинито приказују и чак изругују Домовински рат и, у основи, негирају стварност, а имплицитно и саму идеју хрватске државе, стварајући тако атмосферу напетости, искључивости и нетолеранције".

- То никако не наводим као оправдање вријеђања или пријетњи тим особама, што држим недопустивим. Сматрам међутим како у оцјени нежељених појава, узимајући посебно у обзир и чињеницу да протеклих година тијела државне власти ниједном нису реаговале на таква изругивања и провокације, треба бити објективан - навела је, између осталог, Китаровићева у писму Пуповцу из 2016. године.

У међувремену, данас је Иницијатива бранитеља града Петриње поднијела Државном тужилаштву кривичну пријаву против Пуповаца у којој га терети да је, како наводе, "јавним поређењем Хрватске са НДХ починио кривично дјело повреде угледа Републике Хрватске", преносе хрватски медији.

Милорад Пуповац данима је изложен политичкој и медијској хајци након наступа на конференцији за новинаре у Загребу, када је изнио списак свих напада на Србе током протеклог љета у Хрватској.

Дио хрватске јавности, нарочито усташофили и десница, замјерају му што их је, говорећи о све већим притисцима на Србе у данашњој Хрватској подсјетио на дешавања у усташкој НДХ.