latinica  ћирилица
11/09/2019 |  20:03 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Деценијама треба чекати видљиве резултате

Демограф Милимир Мучибабић изјавио је вечерас да би на видљиве резулате који су изложени у студији о демографском развоју и популационој политици Републике Српске, под условом да се одмах почне примјењивати, требало чекати деценијама.
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs) -
Милимир Мучибабић (фото: uns.org.rs)

Истичући да је тему рјешавања демографских проблема покренула предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и да се у њу укључила Влада, Мучибабић је нагласио да побољшање демогафске ситуације није само питање за институције, већ за све у друштву.

- Сматрам да је прича која се зове демографија уједно и тест за патриотизам и не може рјешити само институционалним материјалним издвајањем. То вишевалентан проблем чије рјешење тражи, у првом реду, промјену вриједносног кода - рекао је Мучибабић за АТВ.

Он каже да је потребно промијенити садашњу матрицу вриједности, према којој је појединац мјера свих ствари, те враћање вриједностима породице.

Мучибабић, који је и сенатор Републике Српске, навео је да се демографски проблем не јавља само у Српској, већ и Европи, а посебно је изражен на Медитерану.

У Палати Републике Српске данас је одржан састанак на којем је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједника Српске Жељке Цвијановић сачинио експертски тим којим је руководио Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић.