latinica  ћирилица
11/09/2019 |  22:38 | Аутор: СРНА

Гдје су Срби у формирању федералне владе?

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ указује да је концепт цјелокупног јавног мњења и медијски јавни простор у том ентитету постављен тако да о формирању власти у ФБиХ треба да се договоре Бошњаци и Хрвати, док се Срби уопште не помињу као народ који треба да учествује у формирању федералне Владе, као да их у ФБиХ никада није било.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- А, било их је на територији Федерације, према попису из 1991. године, 530.000 - истичу из Одбора.

Из ове организације питају зашто сви ћуте о томе да не постоји уставом прописана парламентарна већина која може формирати Владу Федерације.

- Зашто сви ћуте о чињеници да парламентарна већина ДФ, ХДЗ, СДА и СББ нема шест Срба у Дому народа Федерације? Без ових шест Срба не може се покренути избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, па самим тим ни избор федералне Владе - истичу из Одбора.

У саопштењу се наводи да су јуче на једној регионалној телевизији ТВ дуел имали предсједник ФБиХ из реда хрватског народа Маринко Чавара и потпредсједник ФБиХ из реда бошњачког народа Мелика Махмутбеговић, док потпредсједника ФБиХ из реда српског народа није било.

- А и зашто би био, кад високи функционери његове странке имају став шта треба урадити са Србима - наглашава се у саопштењу ове организације.

У саопштењу се наводи да се у јавном простору ФБиХ представља као реметилачки фактор, као вишак и баласт којег се треба ослободити народ који је у Другом свјетском рату на територији БиХ поднио највећу жртву у борби против фашизма, 72 одсто свих убијених су Срби, народ који је тада готово биолошки уништен, а у оквиру антифашистичког народнослободилачког покрета је ослободио и Сарајево и Зеницу и Тузлу и Мостар.

Из Одбора подсјећају да Срба готово да нема у институцијама ФБиХ и кантоналним органима, а Уставом ФБиХ је загарантовано пропорционално учешће у органима власти по попису из 1991.

- Бирају се владе кантона без поштовања пропорционалног учешћа Срба. У органима власти Тузланског кантона од 251 службеника раде само три Србина. Ситуација је и гора у другим кантонима. У неким кантонима нема ниједног запосленог Србина. Лутријски случај је пронаћи Србина у неком државном органу у Федерацији. У општинским администрацијама у Федерацији Срба нема никако - указују из Одбора.

Подсјећају и да су 163 српска насеља у Федерацији нестала са лица земље, више од 30.000 српских кућа је срушено и никада није обновљено - само у општини Бугојно 18 српских насеља је сравњено са земљом.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ указују и на покушај пребацивања мигрантског центра у српска насеља и кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, на забрану комеморације за 12.000 убијених Срба на Гаравицама.

- Ауто-пут хоће да праве преко српске земље у повратничким насељима у Херцеговини, скрнаве се цркве и жели се и ових преосталих два посто Срба у Федерацији натјерати да оде - напомиње се у саопштењу.

Из Одбора питају да ли су Срби конститутивни народ у ФБиХ онако како то пише у Уставу Федерације или не треба да их буде уопште у том ентитету како су то неки замислили?

- Је ли проблем и ових два Срба којих је остало у ФБиХ? Нико не пита да ли има мјеста за Србе на функцијама у Влади ФБиХ. Или, ако је по ономе што изјављују неки функционери странака математичке парламентарне већине, за Србе само има мјеста на врбама? - питају из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, чији је предсједник Ђорђе Радановић.