latinica  ћирилица
12/09/2019 |  08:40 | Аутор: Независне

Бањалука добија нови азил за псе

Град Бањалука требало би ускоро да добије нови азил за псе и то у склопу Развојно-едукативног центра Мањача, којим управља Центар за развој пољопривреде и села, потврдили су за Независне у Одјељењу за комуналне послове.
Пас - Фото: РТРС
ПасФото: РТРС

Према њиховим ријечима, за ту намјену је расписана јавна набавка у износу од 100.000 КМ и чим се она оконча и буде изабран извођач радова, почеће изградња.

- Средства ће бити утрошена за изградњу ограде, боксова, септичке јаме и упојног бунара - рекли су у овом одјељењу и додали да ће азил бити грађен на површини од 21.000 квадратних метара, а да планирани капацитет износи 120 паса.

Тренутно у граду постоји прихватилиште за напуштене псе у Рамићима, које је као привремено склониште направљено поред депоније и већ дуго има проблема с недостатком простора за смјештај животиња без надзора.

Прије више од десет година покренут је поступак изградње новог азила и одређена је локација у Мотикама, а ове године одлучено је да буде изграђен на Мањачи.

- Од планиране првобитне локације за изградњу азила за псе у Мотикама се одустало због непостојања инфраструктурне мреже, више упућених петиција становника Мјесне заједнице Мотике против изградње и многих других разлога - истакли су у Одјељењу.

Према подацима Одјељења за комуналне послове, највећи разлог повећања броја паса луталица на улицама је неодговорно власништво.

- Пројекат стерилизације који спроводи "Догс Труст" даје добре резултате у погледу смањења броја паса луталица - рекли су у Одјељењу.

Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, истакао је да су у склопу економског дворишта у РЕЦ Мањача пронашли простор који су кандидовали граду и на којем ће бити грађен азил за псе.

- Ми смо урадили пројекат и заједно с прихватилиштем и карантином за животиње издвојили два објекта. Према информацијама које имам, град ће кроз први јавни позив уредити и припремити азил, а у наредној календарској години ући ће у изградњу прихватилишта и карантина за животиње - рекао је Илић.