latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:37 | Аутор: klix.ba

Суд забранио штрајк просвјетарима у УСК, преговори с Владом пропали

Општински суд у Бихаћу донио је рјешење којим се синдикатима основног и средњег образовања у УСК налаже обустава штрајка и несметано одржавање наставе. Рјешење је стигло јуче када су одржани преговори с Владом УСК који су пропали.
Суд у Бихаћу (Фото: biscani.ba) -
Суд у Бихаћу (Фото: biscani.ba)

У рјешењу суда које потписује суткиња Јасмина Липовача, иначе супруга бившег премијера УСК Хамдије Липоваче, наводи се како су одлуком о штрајку прекршене конвенције о правима дјетета и заштити људских права.

- Права дјеце, према мишљењу овог суда, имају посебну тежину и значај, а имајући у виду њихову старосну доб, ниво зрелости, интелектуалне и емотивне могућности које их чине посебним. Предлагатељ осигурања (Влада УСК путем Правобранилаштва) је учинио вјероватним да је мјера осигурања основана и хитна и другачијим поступањем би се изгубила сврха мјере осигурања, због чега је, водећи рачуна о интересима дјетета, одређивање привремене мјере, према мишљењу овог суда, неопходно - наводи се у судском рјешењу.

Током јучерашњих преговора, према наводима два синдиката чији чланови штрајкују, Влада УСК је понудила оно што већ имају потписано у колективном уговору који не поштују.

- Ми имамо основицу 302, не исплаћују по томе, ми смо у штрајку због тога, а они опет нуде оно што је већ потписано. Влада нас је тужила због штрајка, а као разлог наводе то што нисмо тужили прво владу за потраживања, а кантон у колапсу због тужби које су пресуђене у корист просвјете - наводе из Синдиката средњег и високог образовања УСК.

Такође, синдикати су поручили да неће извршити мјеру суда наводећи да је она политичка. Синдикалне подружнице данас ће донијети одлуку да ли настављају штрајк до испуњена захтјева.

Упркос томе, директори појединих основних школа позвали су ученике да данас дођу у школе наводећи како почиње настава, а на основу судског рјешења.

Синдикати основног одгоја и образовања ФБиХ и РС пружили су подршку колегама у Крајини. Апеловали су на надлежне да пронађу рјешења за проблеме запослених у овим, за државу и њене грађане, веома важним установама.

- Само јачањем синдикалног акционог јединства можемо се супротставити таквом понашању власти и заједничким акцијама спријечити израбљивање радника. Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске ће и убудуће подржавати акције које синдикати подузимају како би се осигурао достојанствен рад и зарада, прије свега кроз социјални дијалог који подразумијева уважавање захтјева и поштивање синдикалних права запослених - рекли су из Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске.

Јуче је широм Федерације БиХ одржан полусатни штрајк упозорења у просвјетним установама, а уколико се ситуација у Крајини не ријеши, према ријечима предсједника Синдиката основног образовања и одгоја КС Саудина Сивре, постоји могућност доношења одлуке о генералном штрајку у цијелој Федерацији БиХ.