latinica  ћирилица
12/09/2019 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: РТС

Вучић са папом: Сарадња на изузетно конструктивном нивоу

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Ватикану са Његовом светошћу папом Фрањом са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи, објављено је на Инстаграм профилу "Будућност Србије АВ".
Александар Вучић са Папом Фрањом (Фото: Инстаграм /Будућност Србије АВ) -
Александар Вучић са Папом Фрањом (Фото: Инстаграм /Будућност Србије АВ)

Предсједник Вучић је нагласио да је сарадња између Републике Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање.

Рекао је да је Србија дугорочно опредијељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, додавши да ће Србија наредне године обиљежити 100 година од успостављања дипломатских односа са Ватиканом.

Током сусрета, предсједник Вучић је истакао да односе Републике Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Ријеч је, прије свега, о питању заштите хришћана и хришћанског насљеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, предсједник Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског вјерског и културног насљеђа на КиМ, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

- Изузетно цијенимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумијевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права - нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Свете Столице по том питању.

- Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за рјешавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такси, уздржали од реципрочних мјера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање -навео је Вучић.

Како је додао, наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног рјешења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога.

- Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор - нагласио је Вучић.

Током разговора са Његовом светошћу папом Франциском, предсједник Вучић је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије, наводи се на Инстаграм профилу "Будућност Србије АВ".