latinica  ћирилица
12/09/2019 |  16:36 | Аутор: СРНА

Застава краљевине Италије истакнута на музеју у Ријеци

Два лица истакла су заставу Краљевине Италије на Гувернеровој палати у Ријеци, гдје је данас Поморски и историјски музеј, у којем се отвара изложба поводом сто година од италијанске окупације тог града.
Провокације у Ријеци (фото:Twitter ) -
Провокације у Ријеци (фото:Twitter )

Како наводи хрватска полиција, та лица су приведена, застава је уклоњена, а заплијењено је неколико пропагандих летака.

Организатори постављања италијанске заставе објавили су на "Твитеру" да је ријеч о почасти Габријелу д`Анунцију, који је прије сто година ушао у Ријеку.

Д`Анунција данас, како наводе хрватски портали, славе фашисти, јер је његова владавина Ријеком постала инспирација за први период Мусолинијеве владавине Италијом.

Италијанска група која себе назива "Водоинсталатери" организовала је постављање некадашње заставе Краљевине Италије на Гувернерову палату, која је данас сједиште Поморског и историјског музеја града Ријеке.

- На стоту годишњицу заузимања Ријеке хтјели смо показати да, као и у то вријеме, има Италијана који се не предају. Жељели смо показати да још има Италијана који не прихватају да их представља марионетска влада која не брани националне интересе - наводи се у њиховој објави.

Они поручују да је "данас више него икад потребно поновно запалити бакљу коју су 12. септембра 1919. запалили велики људи, попут Д`Анунција и других храбрих непознатих бораца", преноси "Индекс".

Хрватски портали наводе да је Д`Анунцијо својим походом на Ријеку 1919. године означио почетак италијанске окупације која је завршена тек крајем Другог свјетског рата.