latinica  ћирилица
12/09/2019 |  16:36 ⇒ 16:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Србија кључ за евроинтеграцију Западног Балкана

Ако успијемо да ријешимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције цијелог региона Западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

То је поручио мађарски премијер Виктор Обран.

Орбан је на питање да ли је за Србију добро што је за комесара за проширење предложен Ласло Трочањи, рекао да би му, да је он Србин, било драго, и то из три разлога.

У том контексту он је подсјетио да је Мађарска предсједавала ЕУ у вријеме када се завршавао процес интеграције Хрватске Унији и када су се рјешавала важна питања с чиме се, како је навео, његова земља добро изборила.

Орбан је, стога, рекао да је Мађарска земља која има искуства са евроинтеграцијама.

Он је, такође, истакао да се много људи у Мађарској сјећа да је животни стандард у Србији некада био бољи.

- Знамо шта је Србија била и шта може да постане. Ако постоји позитивана визија Србије, то је мађарска визија - рекао је Орбан, додајући да су Мађари некада жељели да живе у земљи гдје је квалитет живота био као у бившој Југославији.

Орбан је нагласио да су контакти између Србије и Мађарске добри.

Он је додао да је, када се говори о проширењу, Србија кључна земља.

- То је највећа земља, имају велику војску, економију и популацију. Ако успијемо да нађемо рјешење за интеграцију Србије, процес интеграције цијелог региона биће убрзан јер је кључ за отварање ових врата Србија - закључио је Орбан.