latinica  ћирилица
12/09/2019 |  18:48 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Земан: Аргументоваћу став о повлачењу признања Косова

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је да су аргументи за иницијативу да Праг повуче признање самопроглашеног Косова истраге које се воде пред Специјалним судом против косовских званичника и то што је чешки Доњи дом Парламента својевремено сугерисао да се не признаје једнострано проглашена независност Приштине.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

- На састанку са званичницима за уставна питања, којих има четворо, покушаћу да изнесем те аргументе. Успио, не успио - то је живот- рекао је за чешке медије Земан и додао да је његов став о Косову одавно познат, те да не представља изненађење.

Он је навео да предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија није позвао на самит лидера Вишеградске групе и западног Балкана, а да предсједника Србије Александра Вучића јесте, преноси Тањуг.

Упитан да ли би се ствари промијениле ако би демократске снаге, неоптерећене прошлошћу, побједиле на предстојећим парламентарним изборима на Косову, Земан је одговорио да би, али да не треба бити толико оптимистичан да ће се тако нешто и догодити.

- Нажалост, демократске снаге на Косову су веома слабо заступљене - рекао је Земан.

Он је навео да би волио да дође до помирења између Албанца и Срба.

- Међутим, једно су жеље, а друго чињенице - рекао је Земан и истакао да таксе које је Приштина увела на робу из Србије дефинитивно нису кораци у правцу компромиса.