latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:11 ⇒ 13/09/2019 | 12:42 | Аутор: СРНА

Пале: Манифестација у част Душка Трифуновића

На Палама је отворена дводневна књижевна манифестација Дани Душка Трифуновића, посвећена овом српском пјеснику, књижевнику и телевизијском аутору.

Директор Културно-спортског центра Пале Мирослав Симовић рекао је да је одржано вече поезије "Буквално тако" на којем су учествовали писци из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Он је навео да је сутра у оквиру ове манифестације предвиђена посјета писаца основним школама "Пале" и "Србија", гдје ће они одржати интерактивне часове са дјецом "Дјеци у част".

Бесједу о Трифуновићевом стваралаштву говорио је Богомир Мијатовић, који је и издао књигу "Памтите ме по пјесмама мојим" у којој се бавио ликом и дјелом Душка Трифуновића.

- Са Душком сам се спријатељио по његовим доласком у Нови Сад. Он је имао два опуса - један озбиљни књижевни, преко којег је стекао име и углед међу књижевницима и онај којим сам се бавио у својој књизи - навео је Мијатовић и додао да Трифуновић није користио рачунар, већ писаћу машину.

Мијатовић је истакао да је Трифуновић био универзални пјесник, велики човјек и филозоф, један од најумнијих људи које је срео.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се манифестација одржава 13. пут и да је ријеч о најпјеванијем пјеснику са ових простора.

Он је истакао да су посјетиоци имали прилику да слушају све о Трифуновићу од његових колега, пријатеља, те да ће настојати и наредних година да подржавају ове и сличне манифестације.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да са задовољством подржавају овакве манифестације, а да Дани Душка Трифуновића представљају један од најважнијих догађаја када је ријеч о култура свих општина које се налазе у саставу града.

Вуковић је истакао да је манифестација најважнија по квалитету програма и посјећности, те да је градске власти сваке године финансијски помажу, што ће и даље чинити.

У музичком дијелу програма учествовали су Милош Маловић и Маријана Капуран.

Организатор ове манифестације је паљански Културно-спортски центар, а покровитељи су град Источно Сарајево и општина Пале.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу издао је по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су Бијело дугме, Индекси, Здравко Чолић и Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево "Шта дјеца знају о завичају".

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године.

Душко Трифуновић сахрањен је Сремским Карловцима.