latinica  ћирилица
12/09/2019 |  21:51 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Дрвар: Изложба "Опомена" - нe заборавити страдање српског народа

У Дрвару је вечерас отворена изложба под називом "Опомена", у оквиру "Дана сјећања" на све српске жртве у ратовима током 20. вијека који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.
Дрвар: Отворена изложба "Опомена" - Фото: СРНА
Дрвар: Отворена изложба "Опомена"Фото: СРНА

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица - организатора изложбе, рекао је Срни да се деведесетих година прошлог вијека у западној Крајини догодило класично етничко чишћење у којем је протјерано 120.000 Срба.

- Морамо стално да истичемо истину о ономе шта се Србима дешавало овдје. Ово је био рат у којем је, према званичном попису Републичког центра, убијено 29.786 Срба - навео је Којић.

Он је истакао да се култура сјећања његује и организовањем ове изложбе, која говори о страдању Срба широм БиХ.

"Дани сјећања ове године у Дрвару трећи су које организујемо - рекао је Којић и додао да ће сутра централној академији "Крајино моја", на Тргу слободе на платоу испред Радничког дома, присуствовати највиши званичници Републике Српске и Србије.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да је ова изложба опомена да никада не смије бити заборављено страдање српског народа на подручју западнокрајишких општина.

"Број Срба у Федерацији БиХ је на нивоу статистичке грешке. Морамо бити јединствени да бисмо опстали и остали на овим просторима", поручила је Рунићева.

Један од аутора изложбе Предраг Лозо изјавио је Срни да су када је ријеч о страдању Срба из западнокрајишких општина највећи злочини почињени у Босанском Петровцу.

- Жељели смо да прикажемо обим и карактеристику злочина над Србима у западнокрајишким општинама, трудећи се да сачувамо што више имена, да не бјежимо у статистичко посматрање, него да сачувамо сјећање на жртве. То смо дужни - рекао је Лозо.

Један од посјетилаца Милорад Медаревић истакао је да је вечерашња изложба изузетно значајна за Србе из западнокрајишких општина који су вијековима били изложени страдању.

- Цијели двадесети вијек за Србе је вијек страдања - навео је Медаревић.

Професор Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић одржао је историјски час, говорећи о чињеницама и догађајима о страдању Срба са подручја западне Крајине.

Изложби у Радничком дому присуствовао је велики број посјетилаца.

Осим бројних Дрварчана, присуствовали су људи из јавног и политичког живота Дрвара и шире, делегати из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Драгана Дамјановић и Горан Броћета, начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић, министри у Ливањском кантону Василија Броћета и Милош Баук, директори основних и средњих школа у Дрвару, ученици школа из Босанског Грахова и Дрвара, директори јавних установа из Дрвара.

За сутра је у Дрвару, под покровитељством Владе Републике Српске, планирано одржавање "Дана сјећања" у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека.