X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
12/09/2019 |  22:31 ⇒ 22:32 | Извор: СРНА

Кустурица позвао директора Унеска да заштити споменике на Космету

Генерални директор Унеска Одри Азуле разговарала је у Југословенској кинотеци са помоћником министра културе за међународну сарадњу Асјом Драчом Мунтеан о приоритетима културне политике Србије, а сусрела се и са редитељом Емиром Кустурицом, који је замолио да помогне у заштити српског културног насљеђа на Косову и Метохији.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Драча Мунтеан рекла је након састанка да је генералног директора Унеска упознала о ситуацији у вези са заштитом културног насљеђа, посебно на Косову и Метохији, преноси РТС.

- Разговарале смо о српским споменицима који су на Листи угрожене светске баштине и о пројекту Унеска на Новом Брду - рекла је она и додала да ће Србија добити пуну подршку Унеска да се проблеми у вези са Нови Брдом ријеше у разумном року тако да српска средњовјековна тврђава буде очувана на најбољи начин како је било предвиђено њеном обновом.

Азуле и Драча Мунтеан су разговарале и о програму Мрежа креативних градова Унеска за који је Врање аплицирало, затим о програмима који се баве спречавањем илегалне трговине културним благом, о Холокаусту и обнови бившег југословенског павиљона у логору Аушвиц-Биркенау, што је под покровитељством Унеска.

- Дотакли смо се и теме меморијалног центра Старо сајмиште које је последњих дана у жижи јавности - рекла је Драча Мунтеан.

Она је обавијестила Азуле и о плану Србије да настави са уписом на Листу свјетске баштине, изразивши наду да ће 2020. године имати припремљене двије нове номинације - Културни предио Бача и Лимес.

Азуле је, према ријечима помоћника министра, рекла да ће све поменуте иницијативе сагледати и понудити помоћ, а позвала је и српску делегацију на Генералну конференцију Унскоа, која се одржава на јесен у Паризу, када ће бити прва конференција министара културе из цијелога свијета послије скоро 20 година.

- Након овог састанка очекујемо да ћемо имати јачу и бољу сарадњу - нагласила је Драча Мунтеан.

Азуле је изразила жељу да упозна Кустурицу, жељела је да види и Југословеску кинотеку имајући у виду њен значај у свјетској породици филмских архива, а заинтересована је и за развој филмске индустрије у Србији.

Кустурица је замолио директора Унска да учини све што може за културно насљеђе Србије на Космету, које је, како је истакао, "витално за нашу будућност као што је било и за нашу прошлост".

- Јако ми је драго што ће бити на нашем /`Но смокинг оркестра`/ концерту, који 22. октобра у Паризу организује Министарство културе Србије и тада ћемо такође разговарати о значајним темама - рекао је Кустурица.

Азуле је, наглашава Кустурица, показала изузетно интересовање за Србију и да има пријатељски однос са овим народом и културом.