latinica  ћирилица
13/09/2019 |  08:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почињу Међународни књижевни сусрети

Четврти међународни књижевни сусрети Бањалука 2019, биће одржани на више културних сцена на простору града Бањалука. Свечано отварање биће уприличено вечерас у 20.00 часова у вијећници Банског двора.
Међународни књижевни сусрети - Фото: РТРС
Међународни књижевни сусретиФото: РТРС

Организатор сусрета, који се одржавају до од 13. до 17. септембра, је Удружење књижевника Републике Српске.

Овогодишњи жири Удружења књижевника у саставу Ранко Рисојевић - предсједник, Ранко Павловић и Предраг Бјелошевић - чланови, једногласно је донио одлуку да се књижевна награда 4. Међународних књижевних сусрета - Бањалука 2019. додијели угледном писцу Ђорђу Лингваглоси из Рима, Италија.

Њему ће награда бити уручена 14. септембра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у 19.00 часова.

Највеће међународно књижевно признање Удружења књижевника Републике Српске подразумијева и објављивање књиге изабраних пјесама у издавачкој дјелатности УКРС.

Како су саопштили организатори, почасни грађанин Бањалуке, угледни писац и преводилац са француског, Коља Мићевић, 15. септембра у 17.00 часова у ресторану Ријека одржаће предавање за све учеснике и књижевну публику из Бањалуке под називом "Данте на Врбасу".

Церемонија свечаног затварања, на којој ће 40 пјесника говорити своје пјесме о води, биће одржана 16. септембра у Крупи на Врбасу у 19.00 часова.

Они ће, такође, у свијет послати пјесничку поруку мира, симболично пуштајући у Крупу пјесме учесника о води, а које ће у импровизованој боци поринути у ријеку овогодишњи добитник Ђорђо Линваглоса.

Добитници овог значајног књижевног признања су и Рус Вјачеслав Купријанов (награда за 2017. годину) и амерички пјесник Џон Тејлор који тренутно живи у Француској (награда за 2018. годину).

Програм овогодишњих Књижевних сусрета, који су уврштени у Календар културних манифестација града, погледајте овдје.