latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Тензије у Хрватској не престају: Пуповац подијелио ХДЗ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић покушава да смири тензије након посљедњег обраћања јавности предсједника СДС С Милорада Пуповца.

Дио владајућег ХДЗ-а је и даље незадовољан, пише Јутарњи лист.

Додаје да из највећег удружења ветерана, ХВИДА, поручују да од својих захтјева не одустају, већ да ће напротив проширити.

Само неколико сати након што се учинило ће се "драма" с СДСС-ом и Милорадом Пуповцем смирити, поготово након његове конференције за новинара и позитивних реакција, које су потом незванично услиједиле из владе, атмосферу је поновно подгријала предсједница Колинда Грабар-Китаровић својим писмом, пише овај загребачки дневник.

Према извору блиском кабинету Колинде Грабар Китаровић, она сматра да је Пуповац некоректан па отуда и "оштро писмо" које му је упутила непосредно након његовог обраћања када је он, како наводи лист, јавно ублажио своју реторику.

- Ради се о томе да је Пуповац према предсједници крајње некоректан. У барем десет изјава у посљедња два мјесеца наступао је оштро према њој. Па је њено писмо одговор Пуповцу за ону његову претходну изјаву о Хрватској као фактору нестабилности у региону и поређењу данашње РХ са (усташком) НДХ. Она као предсједница државе то треба да подвуче. А политичке странке, па и ХДЗ, имају право да тактизирају - рекао је овај неименовани извор.

Извори из ХДЗ, пак, кажу да је главни разлог таквог наступа Грабар-Китаровић кампања за предсједничке изборе.

- Предсједница је ову ситуацију искористила како би покушала да стабиизује стање у том "домољубном табору" чији је дио гласова изгубила, а и да покаже како је она другачија од Пленковића - рекао је саговорник листа из ХДЗ-а.

Премијер Пленковић је, подсјећа се, јуче стао иза предсједника СДС С-а.

- Господин Пуповац је у његову стилу и на његов начин, другачије артикулисао ствар него што је то био случај прије двије седмице - рекао је Пленковић и додао да је на тај начин лидер СДСС рекао да "Хрватска нема везе с НДХ, да Хрватска није фактор нестабилности и јасно је рекао да ова влада и ова већина није та која креира атмосферу несношљивости".

Пленковић је том приликом поручио члановима владе да добро отворе очи "ко шта говори, ко шта ради, као и ко има какав циљ".

- Ја немам никаквих дилема, све је кристално јасно, и то ко игра коју улогу у овој шаховској партији. Да не би мислили да смо наивни - рекао је Пленковић.

Међутим, Јутарњи пише да дио ХДЗ није задовољан премијеровим ством, јер сматрају да се Пуповац није довољно оградио од својих ранијих изјава у којима је Хрватску упоредио с НДХ.

- Премијер је благословио изјаву Пуповца, зацртао је пут и очито је да иде на останак СДСС-а у коалицији. Он жели сада све то смири, што је у реду, али његова реакција је млака. Очекивали смо од њега чвршћи став, и то још прије двије седмице. Овдје се ради о озбиљним стварима. Очекивао сам од Пуповца извињење, не може се данашња Хрватска доводити у контекст НДХ - рекао је неименовани истакнути члан те странке за загребачки дневник.

Незадовољство је изразио и ХДЗ-ов саборски заступник Миро Ковач.

Он је прије неколико дана изјавио да СДСС нема шта да ради у владајућој коалицији ако се Пуповац не извини, а након Пуповчевог обраћања за РТЛ је рекао да је "разочаран, саблажњен, незадовољан".

Нове потезе најавили су и из ХВИДРЕ, чији Главни одбор би данас требало да одлучи о даљим корацима.