latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:55 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Уништене све четири авио-бомбе (ВИДЕО)

Припадници Федералне управе Цивилне заштите данас су успјешно, одвојеним контролисаним експлозијама, уништили све четири авио-бомбе пронађене на градилишту новог тржног центра у сарајевском насељу Алипашино поље, потврдила је Срни портпаролка ове управе Мајда Ковач.
Иништене авио-бомбе (Фото: D.S./klik.ba) -
Иништене авио-бомбе (Фото: D.S./klik.ba)

Ковачева је рекла да је акција уништавања бомби на полигону на Бјелашници протекла према оперативном плану који је раније направила Цивилна заштита.

Бомбе из Другог свјетског рата пронађене су претходних дана током радова на градилишту у близини РТВ дома.

Транспорт бомби на локацију, која се налази око 45 километара југозападно од Сарајева, почео је око 5.00 часова рутом Игманска улица /општина Вогошћа/ - аутопут Сарајево запад - Тарчин - петља Тарчин, те кроз насеље Тарчин /општина Хаџићи/ до полигона за уништавање.

Федерална управа Цивилне заштите раније је апеловала да се грађани који живе или се за вријеме ове операције задесе у овом подручју, придржавају упутстава овлаштених полицијских службеника и припадника Цивилне заштите, како не би угрозили властиту безбједност, али и безбједност цијеле операције.

Прва авио-бомба пронађена је 5. септембра, друга у суботу, 7. септембра, трећа у уторак, 10. септембра и четврта дан касније - 11. септембра.

Ријеч о авио-бомбама које су на тај локалитет бачене током Другог свјетског рата, највјероватније у новембру 1944. године, током савезничког бомбардовања Сарајева.