latinica  ћирилица
13/09/2019 |  12:30 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Поставити споменик НАТО жртвама у Источном Сарајеву

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да је на састанку са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем исказана спремност републичких и градских органа да се на подручју овог града изгради спомен-обиљежје посвећено жртвама НАТО агресије на Републику Српску.
Кошарац-Вуковић - Фото: СРНА
Кошарац-ВуковићФото: СРНА

- Чињеница је да је НАТО 1995. године, по први пут од када постоји та алијанса, извршио агресију и да су мета те агресије били цивилни и војни циљеви у Републици Српској - рекао је Кошарац новинарима.

Оцјењујући конструктивним састанак са Вуковићем, Кошарац је рекао да је дефинисано да споменик буде постављен на територији Источног Сарајева.

- Прецизну локацију дефинисаћемо у разговору са начелницима шест општина и предсједницима борачких организација на територији града Источног Сарајева - најавио је Кошарац и истакао да је обавеза републичких и градских институција да обезбиједе новчана средства како би споменик био изграђен.

Кошарац је увјерен да би споменик жртвама НАТО агресије могао бити изграђен до обиљежавања сљедеће годишњице напада - 9. септембра 2020. године.

- Разговарали смо да то буде веома видљив, али истовремно и скроман споменик - објаснио је Кошарац.

Он је подсјетио да је приликом изградње споменика убијеној дјеци града Српског, односно, Источног Сарајева тражено да идејно рјешење понуде локални стручњаци из ове области.

- Вјерујем да ће Градска управа пронаћи модел да то урадимо поново на исти начин - истакао је Кошарац.

Оцијенивши да је то финансијски много рационалније, Кошарац је додао да би то омогућило изградњу додатних садржаја у окружењу самог спомен-обиљежја.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву 9. септембра обиљежен је Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио је Кошарац, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.