latinica  ћирилица
13/09/2019 |  14:46 | Аутор: СРНА

Ријешити питање граничног прелаза на мосту Љубовија-Братунац

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић у разговару са замјеником министра комуникација и транспорта БиХ Сашом Далипагићем изразила је очекивање да ће БиХ ускоро ријешити питање граничног прелаза на мосту Љубовија-Братунац.
Зорана Михајловић (Фото: Драган Станковић) - Фото: ТАНЈУГ
Зорана Михајловић (Фото: Драган Станковић)Фото: ТАНЈУГ

Она је истакла да је рјешавање питања овог граничног прелаза у интересу грађана и додала да се залаже за отварање заједничких граничних прелаза између Србије и БиХ гдје је то могуће.

- Очекујем да у скоријем периоду усагласимо и два међудржавна споразума, како за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево, тако и о одржавању свих мостова између две земље, којих је 11 - рекла је Михајловићева.

Током разговора о инфраструктурним пројектима, она је подсјетила да је Србија почела изградњу ауто-пута ка БиХ на дионици од Сремске Раче до Кузмина, те да је у току израда пројектно-техничке документацијеза дионицу Пожега-Котроман.

Далипагић је изразио очекивање да ће ускоро бити обезбијеђена средства у буџету за изградњу граничног прелаза на мосту Љубовија-Братунац и подржао идеју о заједничким прелазима, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

- Ваша и подршка предсједника /Србије Александра/ Вучића за изградњу ауто-пута од Сарајева до Београда нам је изузетно важна. Немамо отворених питања и настављамо заједничку сарадњу - рекао је Далипагић.

Мост на Дрини који повезује Братунац у Републици Српској и Љубовију у Србији, назван "Братољуб", изграђен је 2017. године.

Мост, чију је изградњу финансирала Србија, није пуштен у употребу јер БиХ није саградила гранични прелаз.

Чланови Предсједништва БиХ су на сједници 20. августа обавезали Савјет министара у техничком мандату да у року од 30 дана обезбиједи додатна три милиона КМ за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија да би то питање било ријешено.