latinica  ћирилица
13/09/2019 |  14:53 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Ковачевић: СДА још једном потврдила да никада није прихватила мир у БиХ

Странка демократске акције је приједлогом програмске декларације потврдила да они који су изазвали рат у БиХ никада нису прихватили мир у БиХ, нагласио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише приједлог програмске декларације коју би сутра требало да усвоји Конгрес СДА, а у којој је наглашено да је њихов примарни циљ "Република БиХ", Ковачевић је рекао да мора да им поручи да такву републику могу да формирају, али без Републике Српске и без територије Републике Српске.

- Иако не желим да се мијешам у унутрашње ствари Федерације БиХ, вјерујем да не могу рачунати ни на територију на којој су Хрвати већинско становништво - додао је Ковачевић.

Он је нагласио и да било какво помињање "врховног суда БиХ" не долази у обзир, јер то није предвиђено Анексом 4 Дејтонског споразума и Република Српска никада на то неће пристати.

- Дакле, све оно што је промијењено и што је мимо Устава БиХ, као и све надлежности које су у међувремену одузете Републици Српској, односно ентитетима, и међународним насиљем пренесене на БиХ могу да се врати, а све што није превдиђено Уставом БиХ неће бити могуће у БиХ - поручио је Ковачевић.

Коментаришући наводе из приједлога декларације о афирмацији "'босанског језика' као заједничког идентитета свих грађана БиХ", портпарол СНСД-а је рекао да мора да буде крајње отворен и да каже да смо навикли да српски језик називају на разне начине, да покушавају да га присвоје, али никада неће бити дозвољено да се он зове "босански језик", нити ће када бити језик српског и хрватског народа у БиХ.

- СНСД остаје потпуно посвећен Дејтонском споразуму, међународном уговору и Уставу. Тражићемо да се БиХ креће ка враћању изворног Устава какав је потписан у Дејтону. Све друго за нас је неприхватљиво - нагласио је Ковачевић.

Он је најавио да ће СНСД на сједници Главног одбора, која ће бити одржана у сриједу, 18. септембра, разматрати сва актуелна политичка питања и донијети јасне одлуке и смјернице, те одговорити на све актуелне изазове у БиХ.