latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:20 ⇒ 15:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Астронаути се спремају за свемир у пећинама Словеније

Астронаути из пет свемирских агенција ових дана обучавају се у пећинама Словеније за свемирске мисије у склопу програма ЦАВЕС Европске свемирске агенције.
Астронаут, илустрација  (Фото: НАСА) -
Астронаут, илустрација (Фото: НАСА)

Обука у пећинама излаже шест изабраних астронаута окружењима и ситуацијама врло сличним свемирским летовима, како би им помогли да пренесу учење из своје пећинске експедиције у свемир.

Астронаути истражују подземне системе, изводе научне експерименте дубоко под земљом и планирају и документују своје активности, преноси словеначка агенција СТА.

Према ЕСА, обука астронаута који долазе из те агенције, руског Роскомоса, канадских и јапанских свемирских агенција и НАСА (два астронаута) почела је у сриједу.

Они ће 20. септембра започети свој шестодневни боравак у Лепој Јами, пећини на подручју Кочевја на југу, гдје ће истраживати подземне водене токове.

Пећина води у лавиринт пролаза, које ће астронаути морати сами да истраже, јер ће њихова комуникација са тимом на површини бити врло ограничена.

Званичница ЕСА која је осмислила програм, Лоредана Бесоне, вјерује да је таква симулација најближе могуће окружење које се на Земљи може наћи "еколошким, психолошким и логистичким ограничењима свемирске мисије".