latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Дан несталих и погинулих 15. септембра - Српска трага за 1.660 бораца и цивила

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова организоваће у недјељу, 15. септембра, обиљежавање Дана несталих и погинулих у Одбрамбено- отаџбинском рату Републике Српске.

На овај дан обиљежава се страдање 23.184 борца и више од 6.000 цивила.

Од 1992. године Роса Илић из Братунца, након погибије мужа, сама подиже сина. Од локалног Удружења данас је добила помоћ.

- Захвална сам организацији што и дан данас не заборавља те породице - каже Роса.

- Данас ће помоћ добити 11 породица и са уручењем ове помоћи, за 307 уручили смо скромну помоћ у роби и новцу - истакла је Радојка Филиповић, предсједница Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Братунац.

У ресорном министарству наводе да Српска трага за још 1660 цивила и бораца. Исто истичу и у Градишци, гдје је данас служен парастос за погинуле.

- Институт за тражење несталих је од 1.1.2008. године, само 407 несталих је пронађено, сад је тај посао, искрено да вам кажем стао - истакла је Драгица Матковић, предсједница Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градишка.

Током четири године рата погинула су 23.184 борца Војске Републике Српске, убијено и нестало више од 6000 цивила.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић позвао је грађане Српске да одају пошту страдалим и несталим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Готово 30.000 умрлих, погинулих и несталих, који су уградили живот у темеље Републике Српске, не могу и не смију никад бити заборављени. То је бесмртни пук Републике Српске којег се увијек морамо сјећати и којима морамо одати дужну пажњу. Зато и данас позивам све грађане Републике Српске да 15. септембра, на Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, запале свијеће за покој душа свих погинулих и несталих и минулом рату на свим војничким гробљима широм Српске, а грађане Бањалуке и околине, да у недељу присуствују обиљежавању Дана несталих и погинулих - истакао је Граонић. Дан несталих и погинулих биће обиљежен 15. септембра у Бањалуци.

Након парастоса у Храму Христа Спаситеља, вијенци ће бити положени на споменику на гробљу "Свети Пантелија" и Спомен костурници на Новом гробљу.