latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:44 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Српска ће добити закон о вантјелесној оплодњи

У Републици Српској у Клиници за вантјелесну оплодњу до сада је рођено 1.185 беба.

Први пут у историји Српска ће добити и закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи, након што је Влада јуче усвојила његов нацрт.

Стручњаци сагласни да је витални значај да се ова област уреди!

Борба Слађане Драгосављевић за потомство трајала је шест и по година. Она и њен супруг успјели су да се остваре као родитељи кћерке Ксеније, вјерујући у љекаре и стручно особље Клинике за вантјелесну оплодњу у Српској.

- Држава је финансирала трошкове тада када сам ја ишла у поступак. Финансирали су два покушаја. Сада чујем да су три. Све је значи финансирано, од лијекова, терапије, која је изузетно скупа и то би требало да цијени неко ко је прошао кроз све то као што сам прошла ја - каже Слађана.

Пред Српском су расправе о првом закону о биомедицински потпомогнутој оплодњи који ће обухватити, како наводи Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите, квалитетно лијечење, организацију система заштите података, пружања здравствене услуге, права везана за брачну и ванбрачну заједницу по питању самог стицања потомства.

- Овдје постоји много захтјевних ситуација које се морају дефинисати законом. А тај закон морају да направе и људи од струке, правници и социолози, и да ту заиста учествује више групација -истакла је Сања Сибинчић, генерални директор Клинике за ватјелесну оплодњу МедикоС.

Српска има зацртан пут у борби за веће потомство и зато су и донесене бројне мјере за пронаталитетну политику.

- Суштински морамо бити усмјерени да нас буде више, да боље и квалитетније живимо - закњљчила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Да је веће потомство смисао живота, порука је и јунакиње с почетка наше приче.

- Ми сви мислимо да је лијепо док смо сами, али оног момента када постанете родитељ - то је нешто што нема цијену и не може да се опише. Ја један дан са дјететом дајем за све оне дане што сам била сама - нагласила је Слађана Драгосављевић.