latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:52 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Додик о декларацији СДА: То је илузија и прича о исламској држави

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да најава СДА да ће на сутрашњем конгресу странке усвојити нову програмску декларацију представља поруку којом они призивају нестабилност и сукобе, те да садржај тог документа представља атак на уставни поредак БиХ.

- Они одлично знају да се Срби никада неће одрећи Републике Српске и свог грунта - истакао је Додик данас у изјави новинарима у Дрвару, гдје је са предсједником Србије Александром Вучићем посјетио вртић "Мајка храброст".

Додик је рекао да је то њихова илузија коју сију и прича о некаквој исламској држави у којој требају да буду већина, па да уведу шеријат, те поручио да Српска то неће дозволити.

- Ако то усвоје, онда ћу затражити да на бази тога видимо како ће се понашати странци - да ли је то антидејтонско дјеловање и позивање на реорганизацију БиХ? - упитао је Додик.

Он је нагласио да та декларација представља атак на уставни поредак БиХ.

- Република Српска не дијели таква размишљања, не идемо у НАТО и не желимо да се прави унитарна БиХ. Прије ће се БиХ распустити него што ће бити унитарна - рекао је Додик и додао да сваки потез као унитарности БиХ значи одвлачење Српске изван БиХ.

Додик је нагласио да је подручје Дрвара, Босанског Петровца, Гламоча и Босанског Грахова српски грунт и да је српски народ научио да су овдје били разни режими и државни облици, али да су Срби увијек остали на овом простору, што је важно и што "морају да науче ови из Сарајева".

Према Додиковим ријечима, прича политичког Сарајева о БиХ као грађанској држави је подмукла подвала.

- Они мисле да су они већински народ и да тиме имају сва политичка права. Мисле да су Срби наивни и блесави да би пристали на то - рекао је Додик и поручио да има Републике Српске, има српског народа и биће га све више на овим просторима.

Додик је подсјетио да су странци и разни страни фондови дали огроман новац за повратак Бошњака на подручје Републике Српске, али да је то било селективно, јер се поставља питање шта су дали за повратак Срба у Федерацију, а одговор је ништа.

Коментаришући неформирање Савјета министара, Додик је рекао да је у БиХ све накарадно постављено.

- БиХ је постављена као накарадана држава и није требало да преживи 1996. годину, али је неко склепао - додао је Додик и подсјетио на неуставне одлуке високих представника у БиХ који су мијењали Дејтонски споразум кориштењем бонских овлаштења.

Додик је подсјетио и на то да је бивши високи представник у БиХ Карлос Вестендорп раније рекао да бонска овлаштења нису у складу са Дејтонским споразумом.

У приједлогу декларације, коју би сутра требао да усвоји Конгрес СДА, између осталог, наводи се да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ", афирмација "босанског језика" као "заједничког идентитета свих грађана БиХ", успостављање "врховног суда БиХ", реформа полиције...