latinica  ћирилица
13/09/2019 |  22:16 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Тривићева отворила Међународне књижевне сусрете

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци Међународне књижевне сусрете у оквиру којих ће се представити више од 40 домаћих и страних писаца.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

Тривићева је истакла значај ове манифестације, која ће угостити писце из 13 земаља свијета, у промоцији писане ријечи и културе читања на међународном нивоу.

- Ови сусрети су мјесто гдје се сусрећу писци, пјесници, али и издавачи, са жељом да заједничком сарадњом створе нову вриједност - рекла је Тривићева у обраћању током отварања манифестације.

Она је додала да је књижевност оличење друштва и народа, те да Министарство са задовољством подржава ову, али и све друге манифестације које се односе на књижевност и издаваштво.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је ова манифестација јединствена прилика да се у Бањалуци угосте значајна имена свјетске књижевности.

- Осим тога, ово је прилика и да ми представимо наша достигнућа и наше потенцијале широј јавности, те да ухватимо корак са свјетским трендовима - рекао је Бјелошевић.

Према његовим ријечима, овогодишњи жири Удружења књижевника једногласно је донио одлуку да се књижевна награда овогодишњих сусрета буде додјељена угледном писцу Ђорђу Лингваглоси из Рима.

- Највеће међународно књижевно признање Удружења књижевника Републике Српске подразумијева и објављивање књиге изабраних пјесама у издавачкој дјелатности Удружења - рекао је Бјелошевић.

Он је напоменуо да ће на свечаном затварању у уторак, 17. септембра, 40 пјесника говорити своје пјесме о води, традиционално бити одржана у Крупи на Врбасу.

- Они ће, такође, у свијет послати пјесничку поруку мира, симболично пуштајући у Крупу пјесме учесника о води, а које ће у импровизованој боци поринути у ријеку овогодишњи добитник Ђорђо Линваглоса - рекао је Бјелошевић.