latinica  ћирилица
14/09/2019 |  10:05 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Човић: Федерализам једино могуће уређење за БиХ

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је модел грађанске државе који предлаже бошњачка страна апсолутно непримјењив, јер је БиХ етнички подијељена земља којом се једино може управљати кроз федерализам.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Игра на карту бројности и "грађанства" како би се обезбједила доминација једног народа је неприватљива и ризична за БиХ", рекао је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Истичући да три конститутивна народа морају бити равноправна, Човић је рекао да без конститутивности и равноправности Хрвата нема ни БиХ.

- Догоди ли се да хрватски народ нестане са политичке сцене, бојим се да ће тада бити отворен пут за подјелу БиХ између друга два народа - рекао је Човић.

Он сматра да споразум о формирању власти који су осим њега потписали и лидери СНСД-а Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић није пропао и да је потребно радити и стварати амбијент да буде спроведен у цјелости, јер је сачињен од седам до осам кључних елемената за функционисање БиХ.

- Након договора, бошњачка, односно, сарајевска политика искорачила је и створила кризу, увјерена да ће тако зарадити поене. Очекивали су снажне реакције, које су изостале. Зато им не преостаје ништа друга него да формирају власт - рекао је Човић.

Према његовим ријечима, условљавање формирања власти Годишњим националним планом /АНП/ само је алат за блокаде, јер је ријеч о техничком питању које се намеће као политичко.

Човић је нагласио да је избор два члана Предсједништва бошњачким гласовима пораз за цијелу БиХ, а не само Хрвата, који тамо немају свој глас, и зато је потребно БиХ устројити на начин да се сва три конститутивна народа артикулишу у један глас.

Он каже да ХДЗ БиХ води крајње уравнотежену политику између политичког Сарајева и Бањалуке, те да ће тако бити настављено и у будућности.

- Нећемо се никоме правдати, него тражити пут да стабилизујемо БиХ. Наша је филозофија промишљања уређена правна земља. Само у таквој БиХ најмалобројнијем народу ће бити добро - наводи Човић.

Он је истакао да је БиХ већ постала "хот спот" за мигранте, јер не постоји инфраструктура и администрација која се може носити са тим проблемом.