latinica  ћирилица
14/09/2019 |  10:25 | Аутор: СРНА

Дамир Крстичевић измиче правди

Београдски адвокат Душан Братић, који је у јануару поднио кривичну пријаву српском Тужилаштву за ратне злочине против актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића због масакра у акцији "Маестрал" 1995. године, изјавио је да, према његовим сазнањима, Тужилаштво није предузело готово ништа.
Дамир Крстичевић - Фото: РТРС
Дамир КрстичевићФото: РТРС

- Према мојим сазнањима, Тужилаштво за ратне злочине, осим што се упознало са наводима и подацима из кривичне пријаве, није предузело ни прикупљање потребних обавештења ради оцене да ли ће спровести истрагу, а камоли да је предузело доказне радње - рекао је Братић за београдску "Политику".

Замјеник тужиоца за ратне злочине Василије Сератлић рекао је да се Тужилаштво води предмет за злочин селу Бравнице код Јајца у септембру 1995. године и да се он налази у предистражном поступку, рекао је замјеник тужиоца.

Сератлић је за београдску "Политику" рекао да Тужилаштво предузима неопходне радње, али није прецизирао шта је у вези са пријавом, јер, како је објаснио, закон не дозвољава да се износе у јавност детаљи предистражног поступка.

Некадашњи командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, актулени министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић командовао је јединицом која је напала аутобус у избјегличкој колони у селу Бравнице 13. септембра 1995. године и усмртила 81 српског цивила, међу којима је било осморо дјеце.

Током заједничке војне операције хрватских и бошњачких снага "Маестрал", која је трајала од 8. до 17. септембра 1995. године, убијено је 655 и прогнано око 125.000 српских становника Републике Српске.