latinica  ћирилица
14/09/2019 |  11:37 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Труман: Генерал Михаиловић и његове трупе били су кључни у постизању савезничке побједе

Генерал Драгољуб Михаиловић истакао се на изванредан начин као врховни командант Војске Југославије, а касније као ратни министар организовањем и вођењем важних снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију од децембра 1941. до децембра 1944. године, наводи се у образложењу одликовања које је генералу Михаиловићу додијелио тадашњи амерички предсједник Хари Труман.
Београд: Труманово образложење одликовања Михаиловића - Фото: СРНА
Београд: Труманово образложење одликовања МихаиловићаФото: СРНА

- Напорима његових трупа, многи амерички пилоти су спасени и безбједно враћени у пријатељску контролу. Генерал Михаиловић и његове снаге, иако су им недостајале адекватне залихе и борили се под екстремним потешкоћама, материјално су допринијели савезничком циљу и биле су кључне у постизању коначне савезничке побједе - истиче се у образложењу одликовања које је потписао Труман 29. март 1948. године, преноси портал "Инфосрпска".

У Прањанима код Горњег Милановца сутра ће бити обиљежено 75 година од операције "Халијард" или "Ваздушни мост", током које су српске антифашистичке снаге у Другом свјетском рату спасиле више од 500 америчких и савезничких пилота, а тим снагама командовао је генерал Југословенске војске у отаџбини Дража Михаиловић.

Због спасавања око 500 америчких и осталих савезничких пилота, генерала Михаиловића 29. марта 1948. године одликовао је тадашњи предсједник САД Хари Труман.

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот рекао је јуче у Београду на отварању изложбе "75 година спасилачке мисије 'Халијард'" да ће САД заувијек бити захвалне српским савезницима који су у Прањанима спасили 500 америчких пилота у Другом свјетском рату.

Амбасадор Скот рекао је да је мисија "Халијард" била највећа мисија те врсте у историји ратовања, преноси портал "Инфосрпска".