latinica  ћирилица
14/09/2019 |  11:41 | Аутор: СРНА

Камерон: Не може се одбацити опција још једног референдума

Бивши британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да се не може одбацити могућност још једног референдума у Великој Британији.
Дејвид Камерон (Фото:mirror.co.uk) -
Дејвид Камерон (Фото:mirror.co.uk)

Камерон је критиковао стратегију актуелног британског премијера Бориса Џонсона у вези са Брегзитом, укључујући одлуку да суспендује парламент уочи планираног повлачења из ЕУ 31. октобра са или без споразума, као и одлуку да из странке протјера 21 посланика који су гласали за блокаду "Брегзита" без споразума.

- Не може се одбацити могућност још једног референдума јер ми смо заглављени - рекао је Камерон за Тајмс, уочи објављивања мемоара.

Он је оптужио Џонсона и министра задуженог за припремну координацију у случају Брегзита без договора Мајкла Гова да су се ужасно понашали током кампање уочи референдум о останку у ЕУ.

Камерон је осудио и неке колеге које су подржале кампању за излазак из ЕУ, а притом су "рушили Владу".

Он је рекао да је због резултата референдума 2016. године био у дубокој депресији.

Камерон је подсјетио да су заговорници напуштања ЕУ "имали веома снажан емотивни аргумент", док је опција за останак "имала веома снажне техничке и економске аргументе".

Камерон је расписао референдум 2016. године након што је то обећао у изборном манифесту Конзервативне партије 2015. године.

Он је водио кампању за останак у ЕУ, али је изгубио на референдуму након чега је најавио повлачење са мјеста премијера.