latinica  ћирилица
14/09/2019 |  12:17 | Аутор: СРНА

Пуповац: Охрабрујуће реакције на поређење Хрватске са НДХ

Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је да су реакције великог броја важних људи на његово поређење данашње Хрватске са Независном државом Хрватском /НДХ/ за њега охрабрујуће и подстицајне. Он је рекао да то мисли озбиљно и да нимало није саркастичан и ироничан.
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca) -
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca)

- Независно од тога какве су оријентације ти могући гласови, мислим да је то ствар унутрашњег моралног осјећаја код људи који не желе да се повезују са таквим историјским злом и теретом - рекао је Пуповац за Хрватски радио.

Он каже да је паралелу данашње Хрватске са НДХ направио из страха да се идеологија мржње и насиља не прошири до те мјере да данашња европска Хрватска не почиње наликовати на злочиначку квислиншку творевину НДХ.

- Екстремни десничарски политички покрети и гласови у Хрватској толико јачају да су протеклих година довели до тога да се више не зна шта је допуштено, а шта није, шта је у складу са законом, а шта не. Настоје до краја да релативизију систем вриједности који се знао од њених почетака, али посебно од 1996, 2000, 2003. па све негдје до 2013. и 2014 - рекао је Пуповац.

Упитан да ли ће коалиција са ХДЗ-ом остати у тренутном саставу, Пуповац је рекао да земљу и сваку владајућу политику треба сачувати и спасити од ризика екстремно десних политика које се у Хрватској настоје груписати на различите начине.