latinica  ћирилица
14/09/2019 |  13:56 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од формирања Друге крајишке пјешадијске бригаде

На Раковачким барама код Бањалуке данас је обиљежено 28 година од формирања Друге крајишке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је током рата прошло више од 23.000 бораца.
Бањалука: Раковачке баре - парастос - Фото: СРНА
Бањалука: Раковачке баре - парастосФото: СРНА

Потпредсједник Удружења бораца Друге Крајишке бригаде Владимир Шеварика рекао је да је 234 бораца из ове бриграде погинуло, а око 1.750 рањено, од којих је 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Шеварика је подсјетио на славни ратни пут и витешку борбу ове бригаде од одласка 1991. године у западну Славонију па до учешћа у борбама за пробој Коридора и на другим ратишта у Српској.

Он је истакао немјерљив допринос бораца ове бригаде у стварању Републике Српске.

Бранко Граховац, син покојног мајора ВРС Драгана Граховца који је био припадник Друге крајишке бригаде, рекао је новинарима да је најважније да млади људи обиљежћавају овакве догађаје да хероји не би били заборављени.

Парастос погинулим борцима служен је у Меморијалном центру на Раковачким барама, те су положени вијенци.

Вијенце су положили представници Удружења бораца ове бригаде, Борачке организације града Бањалука, 16. Крајишке моторизоване бригаде ВРС, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Борачке организације Лакташи, те чланови породице покојног команданта батаљона Друге Крајишке брогаде Драгана Граховца.