latinica  ћирилица
14/09/2019 |  14:19 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Градишка: Одржана манифестације "Идеш ли роде"

Традиционална културна манифестација "Идеш ли роде", која се у Градишци обиљежава сваке године у знак сјећања на лик и дјело Петра Кочића, одржана је данас код старе цркве Светог Николаја у Романовцима, гдје се овај велики српски писац тајно вјенчао са супругом Милком.
Градишка: културна манифестација "Идеш ли роде" - Фото: СРНА
Градишка: културна манифестација "Идеш ли роде"Фото: СРНА

У овој цркви, гдје су се 18. септембра 1904. године супружници тајно вјенчали, данас је служена Света литургија, након чега су проглашени најбољи радови ученика основних школа који су пристигли на литерарни конкурс.

Радивоје Поповић, предсједник Организационог одбора манифестације и директор Основне школе "Петар Кочић", рекао је да ову манифестацију одржавају од 2005. године и дио је програма манифестације "Градишка јесен 2019".

Он је истакао да је циљ манифестација очување сјећања на лик и дјело Петра Кочића, те да је она веома значајна за Градишку и Републику Српску јер доприноси очувању српског националног идентитета на овим просторима.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градишке Давор Глишић истакао је да ова манифестација чува од заборава српску традицију и културу, нагласивши да је то веома важно у данашњем времену када се намећу лажне вриједности које удаљавају од истинских традиционалних вриједности српског народа.

Предсједник жирија Бојана Ђуричић, која је професор српског језика и књижевности, истакла је да је увијек тешко изабрати само три најбоља рада, посебно у овом времену када су умјетност и писање мање вредновани у друштву.

- Жири увијек жели да награди све учеснике јер је храброст када дјеца улазе у свијет писане ријечи и умјетности - рекла је Ђуричићева.

Прво мјесто на конкурсу освојила је ученица Основне школе "Данило Борковић" из Градишке Ирина Баиловић, која је истакла да јој је то прва награда на литерарним конкурсима, а инспирацију за писање пронашла је у дјелима Петра Кочића.

Она је рекла да је писала о мукама кроз које српски народ пролази кроз историју.

Друго мјесто освојила је Маја Зекановић из Основне школе "Петар Кочић" из Приједора, а треће Данило Шувира из Основне школе "Васа Чубриловић" Градишка.

На литерарном конкурсу "Идеш ли роде" учествовали су и ученици основних школа "Свети Сава" Дубраве, "Вук Стефановић Караџић" Турјак и "Петар Кочић" Нова Топола.