latinica  ћирилица
14/09/2019 |  15:59 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Промовисани најмлађи официри Војске Србије; Вучић: Ви сте ешалон слободе (ФОТО)

У Београду је у прве официрске чинове свечано промовисано 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, међу којима је и 14 кадета из Републике Српске, који ће наставити службу у Војсци Србије, или у име Републике Српске у Оружаним снагама БиХ.

Свечаности је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Фото: mod.gov.rs

Пилот мајор Горан Булајић обратио се кадетима и честитао им први официрски чин. - Будите част свом народу и понос своје отаџбине. Живјела Србија - рекао је Булајић.

Већ традиционално бацањем шапки и честитањем породице и пријатеља промовисани су млади потпоручници.

Фото: mod.gov.rs

- Војска Србије обнавља своју снагу, а ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије који у вријеме покушаја ревизије историје , истовремено браните прошлост и будућност своје земље - рекао је предсједник Србије Александар Вучић i dodao - Спреми смо да одвратимо сваки покушај угрожавања нашег народа, граница и наше земље и нашег становништва ма гдје да је угрожено.

Фото: mod.gov.rs

Веома је важано да Војска Србије напредује у опремању и обуци, али је важно и што њен предсједник понавља да је Србија спремна да штити свој народ како се више никада неби поновила “Олуја“, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- То је данас веома важна порука која нам доноси самопоуздање која нам даје значај и говори да љубав коју ми имамо за Србију је на прави начин пружање гаранције сигурности. Ово је дивна прилика да честитам новим официрима и њиховим породицама успјешно школовање и нови чин - истакао је Додик.

Најбољи кадетима уручене су војничке сабље и парадни бодежи.

Фото: mod.gov.rs

Први у рангу Војне академије је потпоручник Стефан Милићевић.

Фото: mod.gov.rs

- Постигао сам просјек 9,88 на студијском програму војно машинско инжењерство, машинска возила. У понедјељак се јављам на дужност гдје ћу стечена знања примјенити на послу којим се будем бавио - истакао је Милићевић.

На церемонији су учествовали ловачки авиони и хеликоптери, а кадети су заједно отпјевали пјесму "Марш на Дрину".

Фото: mod.gov.rs