latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Буквик: Обиљежено 27 година од страдања Срба

У Буквику код Брчког служен је парастос и обиљежено 27 година од страдања 69 Срба. Убиле су их 14. и 15. септембра 1992. године њихове комшије, муслимани и Хрвати припадници тзв. Армије Републике БиХ.

Припадници тзв. Армије БиХ убили су 69 мјештана Буквика. Сими Башићу звјерски су мучили и силовали супругу Ковиљку, која је подлегла од посљедица торутре.

- Жена је одведена у Боће и тамо је силована. Одведена је од дјеце и тамо су је силовали. Касније су је одвезли у Тузлу за болницу - рекао је Симо Башић из Буквика.

Уништено је 1.197 срспких кућа. Становништво Буквика затворено је у 22 логора. Систематски протјерано више од 4.000 Срба. Преживјеле мјештане и логораше, највише боли чињеница да се налогодавци и извршиоци злочина, слободно шетају кроз Брчко и раде у институцијама дистрикта Брчко.

- Мене је лично испитивао Зекрија Мујкановић, који је сада Јавни тужилац. Он као инспектор, требао ја да зна ко је шта тада радио, оје био у комнадну кадру 108 ХВО бригаде, које био у цивилној власти - нагласио је Слободан Мијатовић из МЗ Буквик.

У Борачкој организацији кажу да нема одговора на питање зашто српске жртве немају равноправан третман пред судовима БиХ.

- Морам подвући да су кривци и они, који нису тужили на вријеме, нису тужили добро, али главни кривац је онај, сигурно ко није осудио или је судио различито према другим народима - сматра Илија Јовичић предсједник МЗ Бувкик.

Живан Илић из БОРС-а додао је да не постоје више ни илузије да ће тужилаштво и суд Брчко дистрикта да уради било шта.

- Иако је читав Буквик и Буквички плато, спаљен комплетан, етнички очишћен, похапшен и побијен - навео је Илић.

Током маја 2010. године БОРС-Брчко, поднио је кривичну пријаву против одговорних за злочин над Буквичанима.