latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:36 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Борци и ветерани Српске једногласни у осуди Декларације СДА

Борци и ветерани Републике Српске једногласни у осуди Декларације СДА коју су назвали позивом за рат, кршењем Устава и права друга два конститутивна народа. Сматрају да одговор Срспке треба да буде миран и послан из Народне скупштине.

Нова програмска декларацију СДА, која у садржају доноси успостављање "Републике БиХ" је опасан документ који позива на рат, поручује Миломир Савчић предсједник Борачке организације Републике Српске. Каже невјероватно је да СДА поново поушава да прекраја БиХ мимо воље друга два конститутивна народа и ентитета.

- То је позив на рат, пријетња ратом, потпуна дестабилизација. То је заиста за чуђење да се послије свега што смо проживјели и што нам се десило иде тим путем, говори о томе. Апсолутно за сваку осуду - сматра Савчић.

За ветеране Републике Српске ова декларација је потврда да СДА спороводи Исламску декларацију на овом простору. Поручују да ће дати максималан допринос да остане дејтонска БиХ, са два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

- Они морају знати да су им снови у потпуној супротности са нашим и да смо дали много жртава да бисмо имали Републику Српску. Никоме не можемо забранити да сања. Једино нам је жао што је тај који сања такве снове изгледа заборавио да је баш због тих снова овдје и било крвопролиће - сматра Душко Вукотић из Удружења "Ветерана Републике Српске".

Овим документом још више се успорава процес трагања за скоро 37 хиљада несталих кажу у Организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске. Ово је финале политике СДА након уцјена и неформирања Савјета министара и других органа на нивоу БиХ јер СДА би да буде власник БиХ а заборављају да мир доноси само равноправност сва три народа, поручују из ове организације.

- Ово је нервоза њихова због неуспјешности да своју политику баш 100 посто намету тим више што Срби сада нису баш тако мекан орах као што су Хрвати били па бирају за њих члана Предсједништва и то им чини осјећај неуспјешности - истакао је Недељко Митрковић предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Митровић каже да ће се прије распасти БиХ него што ће СДА да оствари своје циљеве који су супротни миру. Каже, СДА тестира и међународну заједницу, желе да виде да ли ће имати подршку у својим намјерама.