latinica  ћирилица
14/09/2019 |  16:40 | Аутор: СРНА

Линта: СДА декларацијом напада Дејтонски споразум

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да усвајање Програмске декларације на Конгресу СДА представља један у низу напада највеће бошњачке странке на Дејтонски споразум.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да је стратешки циљ СДА укидање Републике Српске и стварање унитарне и исламске БиХ у којој би Бошњаци имали доминацију, а Срби били присиљени да се исељавају или буду грађани петог реда, саопштено је из Савеза Срба у региону, чији је Линта предсједник.

- Апсолутно је јасно да СДА не може да прихвати кључну чињеницу да је Дејтонским споразумом БиХ дефинисана као државна заједница која се састоји од два ентитета и три конститутувна народа. Због тога је важно да се покрене свеобухватна и суштинска борба за изворни Дејтонски споразум, који је једини стварни гарант равноправности и опстанка Српске и српског народа у БиХ - поручио је Линта.

Он наводи да треба упорно и досљедно тражити повратак 83 надлежности које су отете од Републике Српске и пренесене на ниво БиХ.

- Република Српска треба да врати своје изворне дејтонске надлежности међу којима су војска, суд и тужилаштво, индиректни порези и многи други - рекао је Линта.

Он истиче да СДА у Програмској декларацији понавља неприхватљиве и лажне оптужбе о агресији Србије и српског народа на БиХ с циљем да оствари ратне циљеве свог првог предсједника Алије Изетбеговића.

- Србија и Република Српска неће никад прихватити да се оправдана и величанствена борба српског народа за слободу назива агресијом, нити ће прихватити да су припадници тзв. Армије БиХ тобоже били браниоци БиХ и да они не треба да буду процесуирани за бројне масовне и систематски извршене злочине над српским народом - поручио је Линта.

Он наводи да се у Програмској декларацији, између осталог, понавља лажна и злонамјерна теза о наводном геноциду у Сребреници и говори о скандалозној и неприхватљивој намјери да се усвоји закон о забрани негирања геноцида.

- Србија и Република Српска треба заједнички да воде борбу за истину да је главни кривац за рат у БиХ био муслимансли лидер Алија Изетбеговић и његова антисрпска политика стварања исламске и унитарне БиХ - наводи Линта.

На данашњем Конгресу СДА требало би да буде усвојена програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ", афирмација "босанског језика" као "заједничког идентитета свих грађана БиХ", успостављање "врховног суда БиХ", реформа полиције.