latinica  ћирилица
14/09/2019 |  17:14 | Аутор: СРНА

Беч: Неџад Балкан остаје у притвору

Неџад Балкан, оптужен да је предводио групу која је подржавала Исламску државу, остаје у притвору у Аустрији, док је десет његових сарадника пуштено на слободу.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Тужилаштво је тражило да им свима буде продужен притвор до подизања оптужнице, што је и било прихваћено, али је акдвокат, који заступа већину осумњичених, уложио жалбу и она је прихваћена за све осим за Балкана.

За њега је суд навео да постоји ризик да би побјегао, пишу аустријски медији.

Тужилаштво сматра да је Балкан веома опасан припадник селефијског покрета, који је настањен у Бечу и, како кажу, шири мржњу међу вјерницима у џамијама.

Раније су навели да су Балкан и остали током протеклих година константно врбовали вјернике у оквиру удружења "Јабхат ал Нусра" да би се на страни терориста Исламске државе борили у Ираку и Сирији.

Балкан ће се за двије седмице наћи на оптуженичкој клупи гдје ће му бити прочитана оптужница.

На терет му је стављено да је предводио групу која је подржавала Исламску државу, док се за још једним четрдесетдвогодишњаком расписана потјерница.

Раније се помињало да је Балкан регрутовао и Мевлида Јашаревића, који је 2013. правоснажно осуђен на 15 година затвора због напада на америчку Амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Неџад Балкан је рођен као Неџад Кучевић, а поријеклом је из Тутина. У Аустрији је присвојио и име Ебу Мухамед. Његово сједиште је у џамији Сахаб у седмом бечком округу.

Он је имао држављанство БиХ које му је одузето прије неколико година, али га Аустријанци и даље сматрају грађаном БиХ, иако је рођен у Србији.