latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:42 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Нисмо спремни да трпимо тортуру бошњачке политичке елите

- БиХ је морање за Србе и у том морању ми смо спремни да чувамо мир, али нисмо спремни да трпимо тортуру бошњачке политичке елите - истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик реагујући на Програмску декларацију СДА предложену на данашњем конгресу ове странке у Сарајеву.

У декларацији се истиче да је примарни и дугорочни циљ СДА усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као држава под називом Република Босна и Херцеговина. За предсједника СДА поново је изабран Бакир Изетбеговић.

Све маске су пале. Радикалном програмском декларацијом СДА је и јавно открила карте у погледу даљег дјеловања - од афирмације босанског идентитета, залагања за реформу полицијских снага па до грађанске Републике БиХ. За њих су то, кажу, легитимни политички циљеви.

- Tо су жеље СДА, то су политике за које ћемо се ми борити, за које ћемо гледати да убиједимо друге. Nишта се у овој земљи неће десити на силу, мора доћи до консензуса - рекао је Изетбеговић.

Очигледно је да се СДА дуже времена игра са БиХ коју би хтјели по своме, одговара српски члан Предсједништва Милорад Додик, који оцјењује да је извориште ове, заправо Исламска декларација Алије Изетбеговића. Поручује да БиХ нема без Републике Српске, коју не могу укинути, те да БиХ одржава међународни фактор, а разједињава ово што ради СДА.

- Ми ћемо то веома добро прочитати и уколико је њима дозвољено да тако нешто раде, онда је сасвим нормално да ми сматрамо да је нама дозвољено да се бавимо питањем самоопредијељења до отцијепљења. Дакле, ми немамо ниједан разлог да будемо с другима који нас не желе, који не желе да прихвате те реалности - навео је Додик.

Истиче да нема никакве Републике БиХ и да што се тиче Срба постоји само Република Српска.

- БиХ је за нас морање. Ми смо у том морању спремни да чувамо мир, али нисмо спремни да трпимо тортуру бошњачке политичке елите - закључио је Додик.

Људи у СДА успоставили су неке политичке циљеве који немају везе са реалношћу, поручује и предсједница Српске.

- Прича о враћању Републике БиХ просто је прича која нема корјена овдје, не може наћи упориште. Они не желе просто да буду толерантни, не желе да сједнемо и уважавамо једни друге. Стално је то нека прича о прављењу тензија, прављењу пристиска, враћању на старе теме. Кад хоћете да причате о будућности, да ријешите неки конкретан проблем, њих нема у тој причи - навела је Жељка Цвијановић предсједница Републике Српске.

Невјероватно постављеном и антиуставаном декларацију СДА оцјењују и у Уједињеној Српској.

- Очигледно је она замишљена као перцепција једног народа, с друге стране негирање устава је да се средњи ниво власти назива регионима, а не ентитетима и друга је ствар како се то може провести таква одлука. На који начин можете спровести такву политику ако не поштујете устав, вољу два ентитета и три народа. Очигледно да се игра на некакве насилне методе - истакао је Ненад Стевандић предсједник Уједињене Српске.

Модел грађанске државе који предлаже бошњачка страна апсолутно је непримјењив, јер је БиХ етнички подијељена земља којом се може управљати једино кроз федерализам, оцјењују и у ХДЗ-у.

- Игра на карту бројности и 'грађанства' како би се обезбиједила доминација једног народа је неприхватљива и ризична за БиХ - сматра Драган Чавић предсједник ХДЗ-а.

И док СДА декларација изазива низ осуда и критика које пљуште са свих страна, чињеница да ће Изетбеговић остати на челу СДА још један мандат није никакво изненађење, јер је заправо био и једини кандидат на конгресу ове странке. Демократски или не? Да ли је то због његове жељезне руке у странци – неки су се запитали....

- Ја мислим да је обратно, да сам ја добио овакву подршку управо зато што нисам владао гвозденом руком, него што сам праштао људима - рекао је Изетбеговић.

Да ли је баш тако?

- Ја бих замолио за тишину, ако некога не занима овај извјештај, може отићи на кафу или изаћи - додао је он.

И док у извјештају о прошле четири године није штедио Изетбеговић хвалоспјеве на свој рачун, за неостварене циљеве кривио је друге, највише власти Републике Српске, СНСД и Милорада Додика. Жалио се Изетбеговић, између осталог, и на застој пута ка НАТО, али и на уклањање Бошњака из врха бх. правосуђа, те на хапшења и оптужнице против, како их назва, угледних команданата, Дудаковића, Махмуљина и других, па и Насера Орића који се и појавио на данашњем конгресу СДА.