latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:53 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Босански Петровац: Сјећање на прогон Срба

У Босанском Петровцу обиљежена је 24-та годишњица од прогона Срба из ове западно-крајишке општине, под називом Дани сјећања.

За све страдале Србе из овога краја служен је парастос у цркви Светих апостола Петра и Павла. Данашњем обиљежавању присуствовали су и бројни Срби из Републике Србије.

Под налетом петог корпуса такозване Армије БиХ, коју је предводио Атиф Дудаковић, са удруженим снагама ХВО, 15.000 Срба из Босанског Петровца, у само једном дану, напустило је своја огњишта. Бјега из родног мјеста и данас се сјећају.

- Мислио сам да је то пут беy повратка. Киша нас је пратила као да је оплакивала тај догађај - присјетио се Мирко Кецман.

Злочини такозване Армије БиХ нису стали прогоном Срба. Према подацима Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Републике Срспске, муслимански војници 15. септембра у Босанском Петровцу, стрељали су између 24 и 28 српских цивила и војника.

- Са овог простора још никад нико није одговарао. Са овог простора није, судски процеси су у току али још нико није конкретно одговарао - рекао је Милован Остојић из Борачке организације Петровац - Дринић.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић навео је да желе да пошаљу поруку да желе мир, толеранцију и размјевање.

За све страдале Србе од 1991. до 1995. године, у храму Светих апостола Петра и Павла служен је парастос и на овај начин обиљежен Дан сјећања.

- Сјећамо се свега како је било свих тих догађаја али морамо снаћи снаге да идемо даље - рекао је митрополит Хризостом.

У љето и јесен 1995. године, током егзодуса Срба из западнокрајишких општина, протјерано је 120 хиљада лица, а убијено 1660 српских цивила и војника.