latinica  ћирилица
14/09/2019 |  19:57 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Усвојена програмска декларација која предвиђа "републику БиХ"

На Конгресу СДА вечерас је усвојена Програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.
7. Конгрес СДА - Фото: РТРС
7. Конгрес СДАФото: РТРС

Према Програмској декларацији, регионални ниво власти чинило би пет или више мултиетничких регија, формираних на основу економских, географских, историјских, саобраћајних, културних и других европских принципа и стандарда за формирање регија.

У оквиру ове декларације усвојен је и амандман у вези са Сребреницом, преноси портал "Кликс".

На Конгресу је усвојена и Резолуција о уставној реформи и изборном законодавству БиХ у којој се наводи да ће се СДА залагати да административно подручје Града Сарајева као политички, административни, културни, економски и друштвени центар "републике БиХ", обухвати цјелокупну територију пријератног Сарајева са најмање 10 општина, у оквиру шире регије.

У овој резолуцији се наводи да ће СДА инсистирати на увођењу симетричних рјешења у парламентима ентитета, односно на уставном позиционирању дома народа у Народној скупштини Републике Српске умјесто садашњег Вијећа народа.

СДА ће се залагати да уставна реформа обухвата и правосуђе БиХ на начин да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ и правосудни систем на нивоу БиХ имају експлицитан уставни статус, те да се на нивоу БиХ успостави судско тијело - врховни суд БиХ, које ће осигурати досљедно тумачење закона и усклађеност судске праксе.

Усвојен је и нови Статут СДА којим се ограничава утицај кадра у локалним срединама. Ограничен је и број мандата предсједника кантоналних, градских и општинских одбора.