latinica  ћирилица
15/09/2019 |  10:11 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Калинић: СДА уводи БиХ у нову конфузију, неопходан јединствен став Српске

Усвајањем Програмске декларације, која, између остлог, предвиђа "републику БиХ", СДА уводи БиХ у нову конфузију и доприноси наставку пута у њену неизвјесност, рекао је некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Политика која се заговара кроз ову декларацију удаљава БиХ од пријеко потребног компромиса њена три конститутивна народа и неодољиво подсјећа на политику Бошњака почетком 90-их година - истакао је Калинић, упозоривши да ова политика руши темеље Дејтонског споразума.

Он је нагласио да би међународни спонзори СДА требало макар да их упозоре на то, а не да им прикривено шаљу охрабрујуће поруке и при томе занемарују чињеницу да се данас о свему морају питати и легитимни представници Срба и Хрвата.

Калинић, који је био први предсједник парламента Српске након што је потписан Дејтонски споразум, рекао је да очекује одлучан одговор Народне скупштине Српске и јединствен став свих српских парламентараца поводом ове декларације.

Наводећи да нико не треба да спори право Бошњака да износе идеје о националном идентитету и грађанској држави, Калинић је навео да је бар данас чак и њима јасно да то могу спровести само у оном дијелу БиХ који су у стању просперитетно да контролишу, док би све остало било репресија и озбиљно угрожавање мира и већ ионако крхке стабилности.

Он је поручио да "треба снажно подржати руководство Републике Српске у легалном и легитимном праву на самооодбрану од сваког покушаја мајоризације и унитаризације у БиХ".

- Ако се истински жели политички компромис а не постепени распад БиХ, не постоји друга платформа за то изузев да се сви политички субјекти врате изворном Дејтонском споразуму. Све остало је сијање политичке магле и пуцање у празно - закључио је Калинић.

На Конгресу СДА синоћ је усвојена Програмска декларација у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.