latinica  ћирилица
15/09/2019 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Помпео оптужио Иран за нападе у Саудијској Арабији

Амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио је Иран за напад на саудијске нафтне погоне, пошто је искључио јеменску умјешаност и оптужио Техеран да се бави лажном дипломатијом.

Усред свих позива на дескалацију, Иран је сада покренуо напад без преседана на свјетско снабдијевање енергијом, навео је Помпео ненудећи доказе о поријеклу напада, јавља Ројтерс.

- Техеран стоји иза готово 100 напада на Саудијску Арабију, док се Рухани и Зариф претварају да су укључени у дипломатију - написао је Помпео у посту на Твитеру.

Припадници групе Хути у Јемену у суботу су преузели одговорност за нападе дроновима на погоне "Сауди Арамко компаније", саопштио је војни портпарол Хутија.

Како је пренијела локална тв Ал Масирах, Хути су употребили десет дронова за нападе на нафтне погоне и обећали су да ће проширити нападе на Саудијску Арабију која предводи коалицију против Хута у Јемену.

Саудијска Арабија саопштила је раније да су на два велика постројења у тој земљи изведени напади дроновима, који су изазвали пожаре, али није навела ко стоји иза напада.

Пожари су избили у компанији за прераду нафте "Арамко" и на нафтном пољу Хураис. Пожар који је стављен је под контролу, јавила је државна телевизија Ал Арабија.

На видео снимцима који су снимљени у Букјаку на истоку земље виде се пламенови и дим који се уздиже, у позадини се чују пуцњи из ватреног оружја.

Саудијска нафтна компанија "Арамко" тврди да је ово постројење највећа фабрика за стабилизацију сирове нафте на свијету.