latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:21 | Аутор: СРНА

Бореновић: СДА се враћа у мрачну прошлост

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да се СДА враћа у мрачну прошлост и да ће њихови снови о "републици БиХ" остати само мртво слово на папиру Програмске декларације усвојене на страначком Конгресу.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Резолуцијом усвојеном на Конгресу, која је потпуно неприхватљива за српски народ и Републику Српску, СДА себе трајно искључује из било каквих договора и потенцијалних коалиција са било којом странком из Српске која држи до Дејтонског споразума и поштује уставно уређење ове земље - навео је Бореновић у писаној изјави.

Он истиче да се СДА враћа у мрачну прошлост, умјесто да иде напријед, модернизује се и као највећа странка бошњачког народа ради на што бољем односу са другим народима.

Бореновић је указао да никакве реорганизације и регионализације БиХ не долазе у обзир.

- Имали смо сличне покушаје у прошлости, попут Прудског споразума, а што се нас тиче, Република Српска је трајна категорија, међународно верификована и као много пута до сада, одољећемо покушајима да се прави унитарна БиХ - навео је Бореновић у писаној изјави.

Поводом најава предсједника СДА Бакира Изетбеговића да неће одустати од укидања имена Републике Српске, Бореновић истиче да се данас, као никад до сада, јасно показује да они који се куну у БиХ, попут СДА, земљу воде у потпуно погрешном правцу.

Он је подсјетио да су прије неколико мјесеци, након апелације Изетбеговића за промјеном имена Републике Српске, посланици ПДП-а поднијели иницијативу да Сенад Братић, потпредсједник Народне скупштине Српске из реда СДА, буде смијењен.

- Сматрали смо да у руководству највишег законодавног тијела Српске не може сједити неко ко долази из странке која хоће да је укине. Нажалост, тада нисмо подржани у Народној скупштини и видјећемо да ли ће владајуће странке у Републици Српској промијенити став по том питању и сачувати достојанство Српске - навео је Бореновић.

На Конгресу СДА синоћ је усвојена Програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.