latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:43 | Аутор: СРНА

Стевандић: Декларација - ратни поклич СДА

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је Програмска декларација СДА, којом је предвиђено успостављање "републике БиХ", ратни поклич, а не позив за сарадњу.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Неспорно да се промјене Устава које заговара СДА не могу спровести мирним путем, јер се ниједан народ, поготово српски, неће одрећи свог суверенитета, своје Републике, ни свог права да се питају по Уставу БиХ о промјенама Дејтонског споразума и свим другим промјенама, на шта сагласност треба да дају представници ентитета и народа - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је то, на неки начин, најава нових немирних времена са несагледивим посљедицама, јер је свима, па и СДА јасно да се то не може спровести мирним путем.

- Сви смо очекивали позив за сарадњу, али у мирно вријеме добили смо ратне бубњеве - рекао је Стевандић, који је и предсједник Српског клуба у парламенту БиХ.

Он је навео да је Програмска декларација СДА, која је усвојена јуче на страначком Конгресу, документ који је изненађујући по количини антиуставних и ставова који не уважавају друге народе, било Србе или Хрвате.

- То је још и корак даље у наставку политике из 2009. године са 5. Конгреса СДА, када су заговарали БиХ без ентитета, али без овако ригидних ставова. Такође, ово је атак на културу српског народа, јер се покушава наметнути идентификација босанског језика за све грађане, иако се зна да је српски језик старији од БиХ - рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да се ове године прославља 800 година аутокефалности Српске православне цркве, што је далеко више од било каквог помињања БиХ или идентитета који је везан за ову земљу.

- Познато је да је ранији предсједник СДА Алија Изетбеговић рекао да ће жртвовати мир за БиХ, а могуће је да и нови лидер странке Бакир Изетбеговић можда планира за своју перцепцију БиХ да жртвује мир, што би био највећи злочин, јер највећи злочин онај против мира - рекао је Стевандић.

Он каже да је најважније да су представници српског народа посвећени Републици Српској, да су уједињени око идеја да Српска остане "неповријеђена", да евентуално враћа своје надлежности, а никако да их губи.

- Наше јединство највећа је гаранција опстанка Републике Српске и немогућности провођења пројеката СДА, који су заиста више ратни поклич, него позив за сарадњу - оцјењује Стевандић.

Он каже да сада треба утврдити да ли је у питању "аутистична политика СДА" и њихова загриженост у перцепцији БиХ која је у власништву Бошњака, или ту има и неких других "зачина" и скривених видова подршке.

- Реакција земаља Квинте, Савјета за спровођење мира /ПИК/, ЕУ, САД и осталих земаља ће нам бити врло важна. У односу на то шта чујемо и ми ћемо се сходно томе понашати - рекао је Стевандић.

Он истиче да, у сваком случају, не постоји начин да Срби попусте или да се одрекну било чега што има везе са суверенитетом Републике Српске.