latinica  ћирилица
15/09/2019 |  12:47 | Аутор: СРНА

Марковић: Декларација СДА - правно и политички ништаван документ

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић изјавио је да је Програмска декларацију СДА која предвиђа "републику БиХ" правно и политички наштаван докумен и лош маркетиншки потез странке која је на силазној путањи.
Правни факултет - Пале (фото: palelive.com) -
Правни факултет - Пале (фото: palelive.com)

Марковић, који је и професор уставног права, рекао је Срни да руководство СДА излазећи са тако тврдим и бомбастичним ставовима, који нису правно утемељени, покушава спасити свој изузетно пољуљани углед код дијела бошњачког бирачког тијела.

- То је странка која се суочава са бројним унуташњим проблемима, са губитком власти у појединим кантонима и која није у могућности да са другим странкама формира власт ни на федералном ни на нивоу БиХ. Сматрам да је то додатно изазивање и распиривање међунационалне нетрпељивости, која и те како шкоди БиХ - истакао је Марковић.

Марковић је напоменуо да је декларација СДА, са становишта уставног права, бесмислена с обзиром на то да је немогуће да у ближој или даљој будућности буде донесен такав устав, јер би то значило да представници једног народа могу наметнути своју вољу представницима друга два конститутивна народа у БиХ.

- То је, према важећем Уставу БиХ, немогуће - рекао је Марковић и додао да је потпуно нејасно како писци и доносиоци декларације мисле да спроведу то што су наумили.

Према његовим ријечима, у Уставу БиХ не постоје никакви механизми на основу којих би био донесен нови устав у којем би БиХ добила три нивоа власти, јер би то значило укидање ентитета и промјену федералног уређења земље.

- Некакво договарање устава `републике БиХ` значи добро познати став СДА који заговара стварање унитарно уређене БиХ, што није могуће јер се ни српске ни хрватске политичке странке са таквим уставним уређењем БиХ не могу сложити - указао је Марковић.

Марковић је посјетио да је постојеће уређење БиХ уписано и у Дејтонски мировни споразум, чији су гаранти сусједне земље, али и најмоћније државе свијета, које такво преуређење не би подржали.

- Како год да се ствар посматра са становишта политике или уставног права, оно што је написано у тој декларације је неизводиво и не представља ништа друго него лош пропагандни потез - закључио је Марковић.