latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:21 | Аутор: СРНА

Милуновић: Катастрофалан рад Института за нестала лица БиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да Институту за нестала лица БиХ, уколико настави да ради овом динамиком, неће бити довољно ни 160 година да идентификује 1.660 српских цивила и војника за којима се трага.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

- Ово говори да институције на нивоу БиХ, које су формиране да служе бошњачким и хрватским интересима, не могу да буду важне ни битне, нити да као такве постоје - рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци, гдје присуствује обиљежавању Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је навео да се након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године процес тражења несталих Срба одвија спорије него што је то било раније.

Милуновић је подсјетио да је у протеклом одбрамнео-отаџбинском рату погинуло 23.184 припадника Војске и МУП-а Републике Српске и 6.313 цивила, док се 1.660 још води као нестало.

На спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци данас су положени вијенци поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић, делегације Народне скупштине, Владе Републике Српске, те посланици странака из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ.

Вијенце су положиле и делегације удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, чланови породица погинулих и појединци.