latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:32 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Већа потражња повећала цијене огревног дрвета

Доласком хладнијих дана грађани Српске приводе крају припреме огрева за зиму. Због велике потражње цијене дрвног сортимента су у порасту. Из Удружења за заштиту потрошача апелују да се огревно дрво набавља на вријеме, јер до краја сезоне гријања, могло би да дође до већих поскупљења.

Почетком љета, биле су и почетне цијене огрева. Дрво на тржишту тренутно је достигло 80 марака по метру. Приближавањем хладнијих дана, цијена је у порасту. Због тога, многи грађани Српске већ у првој половини године, огревно дрво припремили су за зиму.

Монопол над цијенама "држе" власници приватних шума, којима је тешко ући у крај. У приједорском Шумском газдинству кажу цијена дрвета је 65 марака, али је ријеч о метрицама ситнијег пречника, због чега је већа потражња за крупнијим дрветом из приватних шума.

- Приватних шума је све мање, мање је радне снаге, одма је мања количина доступна, из приватних шума не можемо контролисати ко коме продаје шуму и цијене дрвета су веће у Федерацији него у Републици Српској - каже Јован Лукић, технички руководилац Шумског газдинства Приједор.

У Семберији потражња за дрвним сортиментом је много већа. Сировине за сада има, а цијене које су "скочиле" прошле године нису промијењене.

- Што се тиче цијена није се ништа мијењало, остали смо на 90 марака сад за сад. Ту спадају све врсте дрвета, буква, граб... - напомиње Радомир Стојановић, власник стоваришта за продају огревног материјала.  

Поскупљење дрвног сортимента десило се још прошле године, а разлог томе су дужа сезона гријања и велика потражња, категорични су у удружењу потрошача.

- Око Бањалуке и Приједора имамо неколико топлана које се грију на грејну сјечку и то повећава самим тим потражњу и повећава цијену. Такође, и недостатак радне снаге која одлази на запад и поскупљење горива, све утиче на крајњу цијену потрошача - истакао је Зоран Петош, Удружење за заштиту потрошача "Дон".

Од шуме до потрошача, десет метара изрезаних букових дрва износи хиљаду марака. Због "нестабилног тржишта", дрва за огрев требало би обезбиједити прије зиме док је цијена знатно нижа, јер у продужетку сезоне гријања, набавка огрева могла би да кошта много више – поручују из Удружења потрошача.