latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:37 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Изградња тунела на ХЕ Дабар улази у посљедњу фазу

За три године, откако је почео пробој 12 километара главног доводног тунела за Хидро -електрану Дабар, прокопано је нешто више од седам и по километара тунелске цијеви. За довршетак прве електране у систему "Горњи хоризонти", у току је поступак јавне набавке, послије чега би требало да буде познато име фирме-партнера, која би финансијски и грађевински довршила пројекат.

Рокови, техничке специфичности објекта и састав тла, захтијевају рад у три смјене. Двјеста педесет радника, у три смјене, дневно прокопа од 12 до 15 метара сложеног геолошког материјала. Иако је период године сушан, подземне воде су константне.

- Имамо проблем на појединим дијеловима, на нападним мјестима 2 и 3, због подземних вода, које праве проблем при ископу тунела - истиче Небојша Вујовић, водећи грађевински инжењер.

Изградња доводног тунела, капиталног објекта будуће електране, коштаће једну четвртину укупне вриједности пројекта. Ископ се обавља из четири правца.

Од нападног мјеста "водостан" до приступног тунела Стражевица, преостало је мање од три километра. Извођачи радова се надају да ће тунел, у тој дионици, бити прокопан до јуна наредне године.

На тих осам километара потом ће услиједити израда бетонске облоге. Упоредна актиност је и експропријација деветсто хектара земљишта, у оквиру које ће бити исељено шеснаест домаћинстава. Највећа је у Републици Српској, и коштаће више од четередесет милиона марака.

-Тај процес проводимо селектовано, дириговано. Приоритет су зоне за изградњу бране "Пошћење", машинска зграда и канал кроз Дабарско поље, зоне које су неопходне за добијање грађевинских дозвола - напомиње Жељко Зубац, в.д. директора ХЕ Дабар.

Зубац је потврдио да је у току поступак јавне набавке за одабир партнера, који би финансирао и изградио преостале објекте ХЕ Дабар. Име изабране компаније требало би да буде ускоро познато.

- Ту се ради о свјетски познатим кинеским компанијама, које су заинтересоване да обезбиједе средства и изграде електрану по свјетским стандардима у што краћем року, и пусте у рад - додао је Зубац.

У пројекат ХЕ Дабар, Хидроелектране на Требишњици, као оснивач, уложиле су више од стотину милиона марака.