latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:57 | Аутор: СРНА

Љубић: СДА жели унитарну БиХ којом доминирају Бошњаци

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић изјавио је Срни да је добро што је Конгрес СДА усвојио Програмску декларацију, јер су сада "маске пале", а ова странка се јасно легитимислала да жели унитарну БиХ којом доминира бошњачки народ.

- За нас су неприхватљиви ставови из декларације о успостављању "републике БиХ" као унитарне државе, о босанству као нацији, насупрот српском, хрватском и бошњачком идентитету, о босанском као једином језику грађана БиХ - рекао је Љубић.

Он каже да су ти ставови некомпатибилни и неспојиви са карактером БиХ, која је држава три конститутивна и равноправна народа, како је дефинисано у темељним начелима Дејтонског споразума.

- Ти ставови су супротни самим начелима Дејтона, али и принципима на којима је БиХ успостављена 1943. у Мркоњић Граду као држава три конститутивна народа - рекао је Љубић.

Он је оцијенио да се СДА као водећа странка бошњачког народа најновијом декларацијом потпуно легитимисала и свака мимикрија о грађанској држави сада добија праву слику.

- Добро је да су се легитимисали и да су маске пале. СДА жели унитрану државу, да се под велом босанства оствари доминација бошњачког народа - наводи Љубић.

Он наводи да су ставови СДА легитимни, али да и ХНС исто тако има своје легитимне ставове, који су за разлику од СДА у складу с Дејтонским споразумом.

- Ми се залажемо за изборни закон БиХ на основу кога ће конститутивни народи бирати своје легитимне представнике, те за прекомпозицију БиХ у којој ће бити и федерална јединица са хрватском већином - рекао је Љубић.

Љубић је навео да се у БиХ након усвајања Програмске декларације СДА ништа битно неће промијенити, те додао да сада када су ставови јасни треба отворити искрен дијалог.