latinica  ћирилица
15/09/2019 |  17:46 ⇒ 17:47 | Аутор: Агенције

Поплаве у Шпанији: Стотине људи евакуисано, опасност није прошла (ВИДЕО)

Стотине људи евакуисано је данас на југоистоку Шпаније погођене последњих дана јаким кишама које су однијеле шест живота, јавиле су спасилачке службе.

Према наводима метеоролога кише ипак почињу да се смирују.

Евакуисана су два кампинга у провинцији Аликанте, један у Кревијентеу гдје је било 300 људи, а други у Гардамару, рекао је портпарол спасилачких служби у региону Валенсије.

Један блок у општини Алморади од 200 становника такође је евакуисан из предострожности због близине реке Сегура која се посљедњих дана више пута прелила, додао је порптпарол.

Према посљедњем билансу министарства унутрашњих послова прије најновијих евакуација, 3.500 људи је било приморано да напусти своје домове због невремена које је изазвало велике штете на југоистоку земље.

Због поплава изазваним рекордним падавинама умрло је шест људи, преплављени су путеви и жељезничке пруге, поред великих поплава у региону Валенсије, Мурсије и Андалузије.

Још није направљен биланс материјалне штете, али предсједник области Валенсија је јуче процијенио да ће катастрофа имати велике економске последице.

- Опасност од невремена још није прошла иако се смањио интензитет падавина - рекла је новинарима шпанска министарка одбране Маргарита Роблес, и поменула могућност нових поплава због надолажења ријеке Сегуре.

Невријеме се креће ка центру иберијског полуостра и национална метеоролошка служба је задржала упозорење за јаке кише у 13 провинција.